Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хорнер: Накрая непрекъснато повтаряхме на Себ, че вече има 14 точки повече...

Хорнер: Накрая непрекъснато повтаряхме на Себ, че вече има 14 точки повече от необходимото!

22
0
Себастиан Фетел

Себастиан Фетел имаше нужда от една-единствена точка, за да спечели втората си титла във Формула 1. Пилотът на Ред Бул обаче не само не бе свръхпредпазлив в Гран при на Япония, а директно се хвърли в битка за победата. В крайна сметка завърши състезанието не с една, а с 15 точки и постигна целта си, като може справедливо да се гордее с факта, че не правеше тънки сметки, а прояви обичайното си желание да покори върха в F1 с успех.

В края на надпреварата темпото му бе наистина добро, но опитвахме да потушим малко ентусиазма му – сияеше Кристиан Хорнер след финала. – Непрекъснато му повтаряхме, че вече има 14 точки повече от необходимото!

Преди старта на пистата Сузука Себастиан вече имаше 9 победи и шансът да се случи нещо крайно екстремно или необичайно клонеше към нула. Въпреки това той категорично отказваше да обсъжда шампионата и короната преди да ги е спечелил наистина – вероятно помнейки напрежението и несигурността от последния старт през 2010 г.

В Абу Даби миналия ноември четирима пилоти имаха шанс да си тръгнат с титлата, а самият Себастиан не бе водил в генералното класиране до самия финал. И макар настоящият сезон, от който остават цели четири надпревари, да бе напълно различен за него, той не си позволи и за момент да си се представи като двукратен първенец. Вместо това до последно броеше Дженсън Бътън за претендент, въпреки че трябваше британецът да спечели всичките пет състезания до края на 2011 г., а Фетел да не е в точките! При 14 подиума (преди Гран при на Япония) това бе твърде сюрреалистичен вариант, за да бъде приеман сериозно.

Мисля, че ще отнеме малко време, докато всичко се превърне в реалност, но сезонът ни бе фантастичен. Според мен с по-малко доминиращ автомобил от миналата година успяхме да свършим много, много добра работа. Изключително силни сме като отбор. Всеки път, когато имаше значение, правехме страшно малко грешки. Бяхме на ниво, представяхме се както е необходимо – заяви Фетел.

Празненства за спечелването на титлата също тепърва ще се провеждат, тъй като следващият кръг е веднага след Япония. Част от екипите вече заминаха за Корея, докато през 2010 г. успехът в Абу Даби се превърна в купон, продължил цяла нощ. Множество изтощени хора страдаха от махмурлук на следващия ден, но щастието от постигнатото потискаше дори този по-неприятен момент.