Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хорнер: Ще се борим с Мерцедес, ако изоставането на мотора ни намалее...

Хорнер: Ще се борим с Мерцедес, ако изоставането на мотора ни намалее до 3%

42
0
Кристиян Хорнер,Сирил Абитебул,Хелмут Марко

Спортният директор на Ред Бул Кристиян Хорнер смята, че на тима му е нужно разликата в мощността на задвижващата система на Рено спрямо Мерцедес да намалее до 3%, за да могат Биковете да се борят за титлите със Сребърните стрели тази година.

По думите на Хорнер през миналата година двигателят на французите е бил с около 45 конски силни по-малко спрямо Мерцедес, което се оценява на около 5% изоставане. И ако за 2017 г. този пасив намалее с 2% – около 20 коня, то Ред Бул ще може да се противопостави на шампионите от последните 3 години.

„Ако отново се върнем към изоставане до 3% в мощността, което имахме в ерата на моторите V8, тогава ще сме в битката за титлата, заяви Хорнер пред motorsport.com. – Но дотук с анализите, защото първо трябва да пренесем данните в реални условия на пистата.

Предстои ни една от най-тежките предсезонни подготовки. Подобна ще е на тази, при която внедрихме за първи път новите хибридни турбомотори през 2014 г., но тогава знаехме, че сме много назад в развитието и нямаме шанс. Сега ситуацията е различна и трябва да използваме шанса, който ни се открива.”

Управляващият директор на Рено F1 Сирил Абитебул смята, че ако въпросното изоставане е било само 3% още миналата година, то тогава отборът ма Ред Бул може би е щял също да има възможност да се бори с Мерцедес за короните.

„Не съм сигурен дали това щеше да е достатъчно, но със сигурност щеше да е по-добре, каза Абитебул. – Знаем къде искаме да бъдем. Отдадени сме на това да направим най-добрия двигател в решетката. А не само да сме на 1% от най-добрите. Мисля, че имаме няколко технологични концепции, които да ни позволят да сме по-добри от Мерцедес в бъдеще.”