Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хорнер: Трябваше да има спортно наказание за Мерцедес, отразяващо провинението им

Хорнер: Трябваше да има спортно наказание за Мерцедес, отразяващо провинението им

43
0
гуми,Пирели

Шефът на Ред Бул във Формула 1 Кристиан Хорнер заяви, че наказанието на Мерцедес за теста с Пирели след Гран при на Испания е твърде леко.

Той посочи преди предстоящия кръг във Великобритания, че наложената от Международния трибунал санкция не е пропорционална на простъпката.

Вярвам, че присъдата е правилна. Трибуналът намери Мерцедес за виновни в нарушаване на спортните правила и спортния код. Леко изненадващо е колко леко е наказанието – според мен то е било посрещнато с огромна въздишка на облекчение в Бракли. Те дори предложиха санкцията, която знаеха, че ще получат – както и стана. Очевидно е, че отборът се е сдобил с предимство. За това трябва да има някакво спортно наказание, което да отрази провинението. Да, вероятно за тях е дразнещо да пропуснат теста за млади пилоти. Но това бледнее по важност в сравнение с ползите, придобити от изпитанията с титулярните състезатели – обясни Хорнер.

Всичко, случило се по време на сагата с гумите, изисква изясняване на ситуацията около Пирели и отборите, продължи англичанинът:

Най-важното нещо, за да продължим напред, е да получим яснота какво може и какво не може да правим – не само с болиди от 2013 г., но и с такива от 2011-та, както и при тестовете на гуми като цяло. Ферари са били с кола от 2011-та, но правилно ли е участник да прави 1000 километра изпитания на гуми в разгара на шампионатната битка? Няма яснота. Това трябва да се изчисти, тъй като в момента не е напълно конкретно. ФИА трябва да дадат съответните пояснения. Те посочиха, че тестът е нелегален, но санкцията – по наше мнение – не е пропорционална на престъплението. Не бива да се забравя, че в Барселона Мерцедес стартираха от първа и втора позиция, а само едната кола финишира в точките и имаха може би най-високо износване от всички. В следващата надпревара бяха с една от най-ниските деградации. Това може и да е чисто съвпадение. В Монреал нямаха същите грижи с гумите, които изпитваха преди. Да видим как ще е този уикенд.