Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хорнер за Андрети: Естествено, че става дума за пари. Защо да намаляваме...

Хорнер за Андрети: Естествено, че става дума за пари. Защо да намаляваме нашия дял от наградния фонд?

1278
0
Мохамед бин Сулайем, Кристиан Хорнер
Мохамед бин Сулайем и Кристиан Хорнер; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Кристиан Хорнер заяви в прав текст, че проблемът с влизането на Андрети във Формула 1 са парите, които се разпределят между отборите в спорта. Шефът на Ред Бул в Гран при сподели в интервю за Racer, че екипите няма как да приемат радушно нов тим при положение, че това ще им коства средства.

„Вижте, Андрети е страхотен бранд, невероятен тим. Постиженията на Марио в спорта и във Формула 1 са фантастични. Би било прекрасно и в спорта да присъства GM с Кадилак. Не мисля, че някой оспорва това. Но както при всички подобни ситуации нещата опират до въпроса кой в крайна сметка ще го плати. И може да се предположи, че отборите ще го платят или по-скоро ще намалеят техните приходи, за да стане възможно такова присъединяване. Разбира се, че няма да бъде добре прието“, заяви Хорнер.

„Двата отбора, подкрепящи този проект (смята се, че това са Макларън и Алпин/Рено – б.а.), или имат партньорства в Съединените щати с тях, или ще им доставят задвижващи системи. Другите осем казват: „Чакайте малко, защо да намаляваме нашия дял от наградния фонд?“ От Либърти твърдят, че са доволни спортът да има 10 силни, конкурентоспособни франчайза. Сигурен съм, че те предпочитат модела на Ауди – те идват и придобиват съществуващ екип. Влизането на още 1 или 2 отбора ще намали стойността на настоящите 10. А настоящите екипи, особено тези към дъното на грида, в момента са със сериозно повишена стойност“, каза още Хорнер

Шефът на Ред Бул изрази надежда все пак да бъде намерено решение. Той отбеляза, че през 18-те години, откакто работи във Формула 1, проектът на Андрети е първия със солидна финансова подкрепа.

„F1 обаче ще внимава изключително много да не разводни нещата, тъй като това може да доведе до проблеми в дългосрочен план. Позицията на ФИА е разбираема – за тях няма финансови последствия, защото те нямат дял в наградния фонд. Но пък ще получават допълнителни такси за участие от евентуални нови отбори. Затова може да се разбере желанието на федерацията за още екипи. Според мен обаче те трябва да се разберат с притежателя на търговските права“, допълни Хорнер.