Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хуан Монтоя: Верстапен има твърде агресивен характер

Хуан Монтоя: Верстапен има твърде агресивен характер

6605
0
Хуан Монтоя и Макс Верстапен
Хуан Монтоя и Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Хуан Пабло Монтоя вярва, че стюардите е трябвало да бъдат по-строги с Макс Верстапен през сезон 2021. Според бившия пилот на Уилямс и Макларън стюардите са дали твърде много свобода на нидерландеца, което му е позволило да прави на пистата какво си поиска. 

Монтоя бе попитан какво мисли за инцидента между Хамилтън и Верстапен в първата обиколка на състезанието в Абу Даби. Тогава Макс атакува Хамилтън след първата дълга права и го затвори в шикана след това. Така Люис нямаше достатъчно място и мина напряко което му спечели известно предимство. Случаят бе разследван от стюардите, но остана без наказание за британеца.

„Ако Макс бе оставил достатъчно място на Люис, той нямаше да минава напряко. Верстапен спря прекалено късно, което принуди неговия съперник да го избегне и мине през зоната за сигурност. Ако не бе минал напряко, със сигурност щеше да има удар, който щеше да е в полза на пилота на Ред Бул. Според мен и двамата имаха вина в при този инцидент“, сподели Монтоя.

Колумбиецът смята, че призивът „нека да се състезават“ е отишъл твърде далеч. Според него стюардите трябва да управляват с по-строга ръка, за да няма двусмислени мнения за това кое е правилно и кое не е.

„Проблемът е в прекалено многото състезания. Верстапен има твърде агресивен характер. Даже прекалено агресивен. Въпреки това му се размина и стана световен шампион. Когато се измъквате от такива ситуации, започвате да се питате когато получавате подобно наказание. Стюардите трябва да се поставят в тази позиция след като не са били по-строги към него в началото на година. Но това е 50 на 50“.

Монтоя определи поведението на Мерцедес по време на колата за сигурност като грешно. Това е струвало на отбора титлата при пилотите, която бе загубена в последната обиколка.

„В края на състезанието Люис бе много консервативен. Знаеше, че трябва да завърши състезанието и ако има катастрофа ще загуби всичко. По време на колата за сигурност Мерцедес допуснаха стратегическа грешка. Трябваше да минат през бокса по време на виртуалния сейфти кар. Така щяха да имат по-свежи гуми във финалната фаза на надпреварата“. завърши Хуан Пабло Монтоя.

Следващата година Хуан ще се състезава в Американския шампионaт IMSA, като ще кара една кола със сина си Себастиан Монтоя.