Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хюлкенберг или Райконен щяха да са по-добри опции за Макларън от Перес,...

Хюлкенберг или Райконен щяха да са по-добри опции за Макларън от Перес, смята Уотсън

39
0
Серхио Перес

Нико Хюлкенберг или Кими Райконен щяха да са по-добри опции за екипа на Макларън, отколкото Серхио Перес, смята Джон Уотсън.

Бившият пилот от Формула 1 познава чудесно отбора от Уокинг, за който се състезава в продължение на 6 години по време на кариерата си (през която кара още за Брабам, Съртийс, Пенске, Лотус). В свой предсезонен анализ за английския вестник Гардиан той споделя възгледите си за случващото се в екипа.

– Ако аз бях на мястото на шефа на Макларън, щях да съм тъжен за загубя Люис [Хамилтън] и Пади Лоу, защото и двата са от дълго време с отбора. Има случаи обаче, когато промяната е необходима и е за добро – не само за хората, но и за отбора. По принцип концепцията е всичко да се задържи заедно в една добра база, но е освежаващо да смениш пилот или конструктор. В тима доведоха на мястото на Люис Серхио Перес, който все още е нов и непознат в доста отношения талант. Имаше няколко много силни представяния миналата година, но е трудно да се прецени точно какъв е, докато не го видиш в топтим като Макларън. В отбора нямат политика да определят пилотите си като номер едно и две, но винаги са се старали да привличат най-добрите налични пилоти. Не тези, които могат да си позволят, а тези, които са свободни. Има усещане обаче, че изборът на Перес бе повлиян от връзките му с Карлос Слим, а той пък е най-богатият човек в света. Имаше други опции – аз лично бих предпочел някои от тях. Нико Хюлкенберг (когото уважавам невероятно много) е състезател, какъвто бих искал да имам в екипа си. Друга алтернатива, може би по-противоречива, е Кими Райконен. Той обаче вече е бил в този отбор и структурата, в която виреят пилотите на Макларън, не му допада. За съжаление Перес вече е там, а асоциацията с Карлос Слим би трябвало да има някаква стойност за Макларън. Те винаги са търсили най-добрите таланти, но очевидно случаят сега не е такъв – обясни Уотсън.

Уотсън задава един от най-обсъжданите преди началото на състезателната година въпроси – как ще се справи Перис с топавтомобил, ще издържи ли на напрежението всеки уикенд да е на максимално високо ниво:

– Ако нямаш способността да го сториш, няма да се задържиш кой знае колко дълго в тима. Знаем, че Дженсън Бътън може да се справи. Той обаче имаше Люис за съотборник. Това му даваше база за сравнение, а и той вече бе спечелил титла, когато дойде в Макларън. Може пък да се окаже също така, че Перес е страхотен. Не знам обаче дали ще успее да продължи напред като победител.