Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хюлкенберг отказал да кара за Лотус в САЩ и Бразилия

Хюлкенберг отказал да кара за Лотус в САЩ и Бразилия

39
0
Хейки Ковалайнен

Нико Хюлкенберг е отказал да кара за Лотус в последните две надпревари от сезон 2013 г. във Формула 1, твърди немският Шпорт Билд. Отборът от Енстън остана без Кими Райконен за надпреварите на пистите в Остин и Сао Пауло заради наложителна операция на гърба на финландеца.

Според изданието през последните няколко дни са били водени напрегнати преговори.

Имахме предложение от Лотус и го обсъдихме, но решихме Нико да кара в последните две състезания за Заубер – е цитиран мениджърът на Хюлкенберг Вернер Хайнц.

Основните разговори относно офертата са били за правните аспекти, тъй като немският пилот има валиден договор с швейцарския отбор. По-рано този сезон Нико не използва опцията си за автоматично продължаване на контракта заради проблеми с изплащането на заплатата му. Точно финансови грижи, но тези на Лотус, пък бяха сред основните причини Райконен да предпочете да се върне във Ферари догодина вместо да остане с екипа, с който се върна във Формула 1.

Хюлкенберг сериозно е обмислил предложението на Лотус. Той дори е бил във фабриката в Енстън, за да му вземат мярка за седалка. Нико е фаворит за мястото, което Райконен освободи, макар да не разполага със спонсорски пари, а бе посочен като предпочитания избор и от инвеститорите от Куантум. Германецът обаче е преценил ситуацията, смята бившият пилот и настоящ експерт на RTL Кристиан Данер:

Рискът е голям. Един пилот трябва да свиква с нова кола. Нужно е време, напасване. На някои състезатели са им необходими дори месеци.

За вакантния кокпит на Лотус за САЩ и Бразилия пък се спряга името на тест пилота на отбора Давиде Валсеки, както и Пастор Малдонадо и Хейки Ковалайнен.

Мисля по въпроса от известно време и смятам, че (привличането на) Хейки е добра идея – заяви Мика Сало пред финландската телевизия MTV3. – Валсеки едва ли ще успее да направи нещо на напълно нова за него писта. Хейки обаче се е състезавал в Остин. Освен това Катерам са с двигатели Рено. Ковалайнен чака за такъв шанс и ако бях шеф на отбор, определено бих го предпочел пред Валсеки. Нямам нищо против Давиде, но Лотус трябва да печелят точки.

Собственикът на Лотус в F1 Жерар Лопес каза по-рано пред Ди Велт, че има четирима кандидати за мястото на Кими, споменавайки имената на Хюлкенберг и Малдонадо. Бизнесменът обаче не пожела да назове другите двама.