Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хюлкенберг с най-добро крайно класиране в F1 кариерата си

Хюлкенберг с най-добро крайно класиране в F1 кариерата си

75
0
Нико Хюлкенберг

Нико Хюлкенберг постигна най-доброто класиране в крайното подреждане при пилотите във Формула 1 досега през кариерата си. Немският пилот на Заубер завърши сезон 2013 г. на десета позиция с 51 точки, след като се класира осми в Гран при на Бразилия.

Хюлкенберг направи изключително силна втора половина на сезона. В деветте надпревари след лятната пауза той не завърши в топ 10 само три пъти, като спечели 44 от общо 51 точки в този период от шампионата.

Беше добро състезание – направих силен старт и имах няколко чудесни битки в първите няколко обиколки. След това останах сам в по-голямата част от дистанцията. Основният ми проблем бе нестабилност на предната част на колата. Предните гуми се съсипваха доста бързо, а това ми костваше време. Осмото място обаче е солиден резултат и ме изведе десети в подреждането при пилотите – нещо, което не съм постигал досега. Усещането е наистина чудесно – коментира Нико, чието бъдеще все още не е ясно и се очаква скоро да се разбере към кой отбор ще се присъедини.

Естебан Гутиерес финишира 12-те на Интерлагос, а с шестте си точки за сезона е 16-ти в генералното класиране – най-добре представилият се новак за 2013-та. Мексиканецът изкара трудна година в Заубер, но се държа до последно.

Чувството като цяло е положително. Направих страхотно състезание с много битки. В първия тур изпреварих доста автомобили. Имахме известни проблеми с твърдите гуми в първата част от надпреварата, но с медиум наваксахме известно време след това. Подходът ни бе добър, макар че бе истинско предизвикателство да се справя с късането на гумите. Поне завърших сезона на ниво. Научих много, натрупах опит и това бяха основните ми задачи. Смятам, че свърших достатъчно добра работа, за да направя следващата стъпка напред – заяви Гутиерес, чието оставане в Заубер не е сигурно.

Шефът на отбора Мониша Калтенборн обобщи ситуацията, заявявайки, че сезонът бе много труден за тима:

Отборът обаче показа висок морал в сложната обстановка и заедно се завърнахме още по-силни. Основата на толкова успешната втора половина от състезателната година бе силното представяне на хората ни в Хинвил и екипа на писта – то се превърна в успех на пистата. Последната надпревара бе типична за нас: от трудни стартова позиция успяхме да спечелим четири точки и затова тя е удовлетворяващ финал.