Начало Други Hyundai интегрира дом, здраве и мобилност с новите си технологии на CES

Hyundai интегрира дом, здраве и мобилност с новите си технологии на CES

64
0

Hyundai представя нови технологични концепции на Изложението за потребителска електроника (CES) 2018. Всички те са насочени към свързаността и мобилните решения на бъдещето.

Обединени от темата „Свързаност и мобилност за бъдещето“ Hyundai представи следващото поколение електрически SUV с водородна клетка, визията си за захранван от водород дом и персонален кокпит с изкуствен интелект. Hyundai разкри името на най-новия си водороден модел – футуристичния SUV се казва NEXO. Той представя пакет от прогресивни мерки за автономно управление, съчетани с екологично задвижване.

Идеята Hydrogen Life Vision включва приложения за всекидневно захранване на дома с екологична енергия. Компанията показва и идеята си как бъдещите модели на Hyundai ще бъдат контролирани чрез „интелигентен персонален кокпит“, който позволява практически всяка команда да бъде зададена с глас. 

Hyundai NEXO: Автономен електрически SUV с водородно задвижване

Концепцията показва как кокпитът служи за персонален асистент и дори следи жизнените показатели на шофьора, за да отстрани излишния стрес в натоварен работен ден.

„За една единствена компания е трудно да предвиди как всички промени напоследък ще се отразят на бъдещето на индустрията ни. Всички разбираме, че технологичните предизвикателства и нововъведения са процес, който никога няма да бъде завършен, докато не изградим мобилно общество с максимално удобство, никакви инциденти и без вредни емисии.“ Думите са на г-н Уонг Чул Янг, заместник управител на отдела за R&D.

Най-новият модел в екологично ориентираното портфолио на Hyundai се казва NEXO. Със своята революционна горивна клетка и интелигентна система за подпомагане на шофьора, той без съмнение е поглед към бъдещето на мобилността. NEXO не отделя вредни емисии и със своето водородно задвижване е идеална основа за нуждите на автономното управление.

За първи път в индустрията NEXO представя монитор за невидимата зона, който показва на шофьора какво се случва в областта зад колата, която е недостъпна с огледалата. NEXO е и първият Hyundai, който следва пътната лента вместо вас при скорости до 150 км/ч. Моделът се отличава и с функцията Remote Smart Parking Assist, която му позволява автономно да паркира или излиза от паркинги и гаражи, независимо дали на борда има шофьор или не.

NEXO е второто поколение серийно произвеждан автомобил с горивни клетки на Hyundai. Подобрения във всмукателната система за въздух и времето за презареждане осигуряват пробег от 800 км. Моделът е едно от 18-те екологични предложения на марката, които ще излязат на пазара до 2025 г.

Hydrogen Life Vision: Нулеви вредни емисии от автомобилите към домовете

Успоредно с най-новите автомобилни технологии, Hyundai демонстрира прогреса и в приложенията за дома, захранвани с водород. Програмата Hydrogen Life Vision показва възможностите на водорода в домовете ни, които се простират далеч извън общоприетите функции. Много уреди в кухнята, градината и хола могат да се захранват от водород. Дори отпадният продукт от горивната клетка на борда на NEXO – който е чиста вода – може да се използва за поливане. Докато конвенционалните автомобили с двигатели с вътрешно горене могат единствено да намаляват вредните си емисии, NEXO може да произвежда вода за различни нужди.

Визията Hydrogen Life намалява натоварването върху електрическата мрежа, като захранва с необходимия ток много от уредите в дома.

Друга екологична функция на NEXO е способността за пречистване на въздуха. Тъй като системите с горивни клетки се нуждаят от изключително чист въздух, за да функционират, то филтърът на NEXO улавя 99,9% от дребните прахови частици във въздуха и по този начин пречиства околната среда около колата.

 Интелигентен кокпит: Грижа за шофьора и автомобила

Интелигентният персонален кокпит демонстрира напредъка на Hyundai в областта на свързаните технологии. Кокпитът разчита на множество ултрамодерни технологии, включващи изкуствен интелект, интернет на нещата и измерване на нивото на стрес на водача.

Новата технология за гласови команди от SoundHound позволява на шофьора да управлява често използвани функции като климатика, подвижния стъклен покрив и заключването на вратите. Това е едва малка част от разнообразните функции, които ще се управляват с глас, благодарение на Интелигентния персонален кокпит. Връзката между колата и дома ви позволява да управлявате гласово различни уреди – да включите осветлението и отоплението или да синхронизирате аудио системите в хола и в колата.

Интелигентният персонален кокпит надхвърля възможностите на други системи за гласово управление и е способен да разпознава две различни команди в едно изречение. Разбира се, системата напомня за предстоящи срещи и подходящия час за тръгване, в зависимост от актуалните пътни условия.

Друга нова функция носи наименованието Wellness Care. Тя използва два сензора във волана и седалката, които следят жизнени показатели като сърдечен ритъм и могат да разпознаят стресови ситуации. Системата може да подпомогне шофьора по различни начини в такава ситуация – от включване на подходяща успокояваща музика до онлайн връзка с лекар.

Собствена разработка на Hyundai е и системата Tune!t с допълнителни функции: Smart Tuning Package позволява на кокпита да се превърне в персонализирано пространство. Позицията на седалките автоматично се настройва според височината на пътниците, а аудио системата се синхронизира с предпочитанията на пътниците.