Начало Избрани Хюндай търси постоянен заместник на Брийн

Хюндай търси постоянен заместник на Брийн

409
0
Хюндай лого
снимка, Хюндай

Хюндай търси постоянен заместник на Крейг Брийн. Това заяви Сирил Абитебул. Френският специалист потвърди, че Дани Сордо няма да кара във всички ралита от остатъка от сезон 2023 в WRC.

Хюндай разчиташе на четирима пилоти за тазгодишната кампания в световния рали шампионат- Тиери Нювил, Есапека Лапи, Дани Сордо и Крейг Брийн. Нювил и Лапи са с пълна програма, докато Сордо и Брийн трябваше да делят третия Хюндай i20 N Rally1.

Опитният испанец се включи в състезанията в Монте Карло и Мексико. Брийн караше в Швеция и трябваше да вземе участие в рали Хърватия. За съжаление ирландецът загина по време на тестове преди началото на асфалтовото състезание. От Хюндай решиха да оттеглят третата си кола в Хърватия и използваха специална разцветка в памет на своя пилот.

Още преди смъртта на Брийн стана ясно, че Сордо ще кара в рали Португалия. Хюндай също така обяви, че испанският ветеран ще се включи и в следващия кръг на остров Сардиния.

Все още не се знае каква е програмата на Сордо до края на годината. Според Абитебул, той няма да кара във всички оставащи ралита от сезон 2023. Французинът потвърди, че Хюндай търси постоянен заместник на Брийн, а не такъв, който да кара в едно или две състезания.

„Едно нещо, което мога да потвърдя е, че Дани няма да участва във всички ралита. Пилотският ни състав ни ще бъде обявен своевременно, тъй като все още сглобяваме всички парчета от пъзела“, сподели Абитебул.

„Проучваме този въпрос, но е твърде рано да правим конкретни изявления. Единственото, което мога да кажа, е, че не гледаме само към този сезон, а към това къде искаме да бъдем през следващия и по-следващия“, продължи шефът на Хюндай.  „Не искам да възприемам упражнението, което трябва да направим при много неблагоприятни обстоятелства и да запълваме празнини. Искам да виждам това като стратегическо решение за екипа и за компанията.“

„Имаме надежда и очаквания да сме тук в дългосрочен план. Точно затова можем да разглеждаме въпроса за пилотския състав само с оглед на дългосрочното въздействие върху отбора. Не искаме състезател, който да кара само едно-две ралита“, каза още Абитебул.

Шефът на Хюндай не разкри кой евентуално може да заеме мястото на Брийн. Сред вариантите се споменават някои млади пилоти, както и Крис Мийк. Опитният британец кара на мястото на ирландеца в португалския рали шампионат заедно с последния му навигатор Джеймс Фултън

„При определен сценарий той [Крис] може да бъде взет предвид, но все пак имаме много различни сценарии. Ние наистина мислим в дългосрочен план, който ще ни даде представа накъде да гледаме“, добави Сирил Абитебул.

Хюндай продължава да отдава почит на Брийн и в Португалия. Автомобилите на марката продължават да имат надпис „For Craig.“ В допълнение Дани Сордо използва каска със специален дизайн, посветен на покойния ирландец.