Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 И Фернандес, и Колес твърдят, че са изпълнили условията по продажбата на...

И Фернандес, и Колес твърдят, че са изпълнили условията по продажбата на Катерам

49
0
Катерам

И Тони Фернандес, и Колин Колес заявиха, че условията по продажбата на Катерам са изпълнение. Първият даде обяснение на ситуацията от гледна точка на продавача, а вторият – на купувача. Днес бяха разменени нови удари, като ситуацията се обостри сериозно. Синдиците затвориха фабриката в Лийфийлд и не пуснаха служителите на Катерам вътре.

Тони Фернандес отговори доста подробно на обвиненията от страна на компанията, за която се смяташе, че е новият собственик на отбора:

– През юни 2014 г. реших заедно с останалите акционери да продам дела си от Катерам F1 Тийм. Съгласихме се да продадем акциите на швейцарска компания на име Engavest, които се наеха да платят всички съществуващи и бъдещи кредитори, включително на служителите. Продължаването на плащания към кредиторите и служителите бе толкова важно за мен, че направих така, че акциите да не бъдат трансферирани към компанията, докато те не изпълнят това условие. За съжаление Engavest не изпълни нито едно от условията в споразумението и Катерам Спортс Лимитид се оказа под управлението на синдици по искане на банка, като освен това се дължат големи суми на доста кредитори. Споразумението ни с Engavest бе много ясно: няма законово задължение да им се прехвърлят акциите, докато определени условия – включително плащания към кредитори – не бъдат изпълнени. Адвокатите ни няколко пъти подканиха компанията да се съобрази с изискванията, но те не го сториха. Ако се споразумяваш да купиш бизнес, трябва да плащаш сметките. Те не спазиха обещанието си и сега за съжаление други хора – служители и фенове на Катерам – ще пострадат, ако отборът спре да се състезава. Искрено се надявам това да не се случи и да бъде намерено решение.

Същевременно Колин Колес бе категоричен, че е направил всичко по силите си, за да спаси отбора. Той представлява Engavest и заяви, че те са изпълнили всички условия по споразумението за продажба:

– Трябва да знаете, че сделката бе сключена на база пълна откритост. Всички условия бяха изпълнени от купувача. Имаме нашата позиция и няма какво друго да кажем. Но синдиците не виждат ясна картина. [Финбар О’Конъл] е някъде из небесата… Може да иска да е следващия шеф на тима. Казваме много ясно: колите и оборудването принадлежат на 1MRT (притежаващата лиценза за слота на тима в F1 компания).

Колес допълни, че Фернандес е отказал изцяло да разговаря с купувача.

След това Engavest и директно отговориха на твърденията на малайзийския предприемач – с поредното прес съобщение. В него те твърдят, че са изпълнили абсолютно всички условия и единствено продавачът (група, включваща Фернандес) не е посрещнала задълженията си. В изявлението се посочва, че всички заплати са платени, както и по-рано (в началото на октомври) бе обявено, че Фернандес вече няма нищо общо с тима на Катерам.

В същото време Бърни Екълстоун вчера заяви, че е по-добре Катерам да напуснат Формула 1, а днес изказа напълно противоположно мнение.

– Мисля, че е по-добре да си ходят. Не искам наоколо да обикалят просещи хора. Не знам чия собственост са. Не знам и не ме интересува. Нека ви кажа нещо: те ще ви обяснят каквото им изнася – заяви англичанинът пред британския Сън.

Днес управляващият търговските права на спорта направи 180-градусова заяви, че е обсъдил ситуацията и с двете страни.

– Смятам, че – познавайки Колин Колес – той е достатъчно компетентен. Успя да влезе там и да разчисти доста нещата, да спре хвърлянето на пари на вятъра и опита да върне всичко в ред. По-скоро не бих губил отбори – бе цитиран Екълстоун от ВВС.