Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 И Ферари вече работи по болида за 2024 г., Аривабене: Васьор има...

И Ферари вече работи по болида за 2024 г., Аривабене: Васьор има нужда от време

2450
0
Ферари F1
снимка: Майкъл Потс

Ферари тепърва ще има нови компоненти за тазгодишния SF-23, но вече работи по болида за 2024 г., заяви Фредерик Васьор. В Маранело имаха големи надежди през зимата за този автомобил, но не успяват да се борят с него тази година. Следва се план за обновления, който според екипа дава резултати.

„Основният фактор при работата ни е бюджетният лимит. Той не позволява създаването на чисто нов проект, какъвто би бил възможен само преди няколко години. Това означава, че е необходима адаптация. Мисля, че направихме добра стъпка напред в тези условия. Освен това регулациите са значително по-ограничаващи в сравнение с предишни варианти“, обясни Васьор.

„Затова е и толкова трудно да се направи наистина голяма стъпка по време на сезона. Що се отнася до нас, то ние вече работим по проекта за догодина и се опитваме да коригираме посоката“, допълни шефът на Ферари в F1

Междувременно един от бившите ръководители на Скудерията – Маурицио Аривабене – коментира, че още по негово време са се обсъждали ограничения на годишните харчове. Според него една от основните цели на лимита не е постигната.

„Дискусиите относно ограничаване на бюджетите бяха безкрайни още по мое време. Идеята бе да се предпазят малките отбори и да се създаде конкуренция. Добре е, че има процеси, насочени към оптимизиране на бизнеса. Целта да се намали разликата между челото и опашката на грида обаче не бе постигната. Обичайните екипи все още са начело“, сподели Аривабене.

Италианският мениджър оглави Ферари в края на 2014 г. на мястото на Марко Матиачи. Той остана на този пост до началото на 2019 г., когато бе заместен с Матия Биното. Биното пък си тръгна от Маранело в края на 2022 г. и на негово място дойде Фредерик Васьор.

„Познавам Васьор отдавна. Той свърши страхотна работа в Алфа [Ромео], откри шампион като [Шарл] Льоклер. Но в Маранело не е лесно“, сподели Аривабене

„Различна организация е, има страшно много хора за управление. Марката Ферари е прекрасна и същевременно е тежко бреме. Има огромен натиск. Необходимо е време, за да се установиш, да разбереш механизмите, както и какво представлява Ферари за Италия. Така че Васьор имаше основание да не нахълтва със сила. Първо трябва да опознаеш хората.“

„Резултати като девето и десето място не правят и мен като фен на Ферари щастлив. Очевидно е обаче, че отборът трябва да бъде подкрепен, при това преди всичко в трудните моменти. Лесно е да се радваш, когато се печели. Ролята на шефа на отбора е да мотивира екипа да дава винаги всичко от себе си“, каза още бившият шеф на Ферари.