И VW ще предлага SUV с форми на купе

1907
0
Volkswagen Taigo
Volkswagen Taigo, снимка: Volkswagen

Малко особената ниша на SUV купе моделите доскоро се смяташе за запазена за премиум марки като BMW и Mercedes. В последните години обаче все повече брандове предлагат такива модели – първо Renault, а скоро и Volkswagen. Германският гигант подсказа за новия Taigo – европейската версия на Nivus: компактен кросоувър, който вече се продава в Южна Америка. Рисунките, идващи от дизайнерския отдел на VW, подсказват малко промени в екстериора. В техническо отношение едва ли ще има изменения, а производството ще е в Испания.

Taigo ще използва платформата MQB A0. Дизайнът му ще е близък до този на T-Cross – още един SUV, който обаче се предлага с по-практична каросерия по отношение на формите.

Все още няма пълноценна информация относно двигателната гама на Taigo, но от VW споменават за „икономични TSI” двигатели. Това може да означава, че в Европа едва ли ще видим дизелови или дори хибридни (PHEV) варианти на модела. И също така, много е вероятно по-достъпните версии да получат 1-литров бензинов турбо агрегат, но гамата мотори на T-Cross също може да се използва като някаква отправна точка.

Taigo трябва да излезе на пазара в края на тази година, представянето на модела ще е това лято. Цените му ще са малко по-високи от тези на T-Cross, а LED светлините и изцяло дигиталното арматурно табло ще са част от оборудването.