Начало Автомобили Илия Бешовишки, студент 4-ти курс в ТУ спечели конкурса за проект на...

Илия Бешовишки, студент 4-ти курс в ТУ спечели конкурса за проект на джанти

282
0

С официална церемония в Техническия Университет в София приключи конкурсът за проект на джанти, организиран от Мерцедес-Бенц АМГ – студиото за тунинг на марката. Участниците разработили трите най-добри проекта бяха наградени лично от г-н Клаус Лике, Ръководител направление Дизайн в Мерцедес-Бенц АМГ

Най-високо признание и награда от 1200 евро получи проектът на Илия Бешовишки, студент 4-ти курс в ТУ, бакалавърска степен по специалността „Дизайн на промишленото изделие”. Проектът на Иван Дойчинов от втори курс беше отличен с второто място, за което бе награден със сумата от 600 евро. Разработката на Донко Русев, който прави магистратура по специалността „Дизайн на промишленото изделие” е на трето място, за което паричната награда е в размер на 300 евро.

Конкурсът стартира през юни 2006 година, когато студенти от ТУ бяха поканени да разработят свои дизайнерски проекти на джанти. Инициатор на конкурса е г-н Клаус Лике, а реализацията на проекта стана възможна благодарение на партньорството му с проф. Харалд Лешке, дизайнер в ДаймлерКрайслер АД и доц. Сашо Драганов от Техническия Университет в София. Двамата са познати у нас с проекта „Автомобил произведен в България”. Преди година отново те направиха възможен сходен конкурс за проект на джанти, проведен от тунинг фирмата Брабус.

За Мерцедес-Бенц АМГ това е първи конкурс от този вид. „Радостен съм, че го направихем в България и че получихме толкова професионални и детайлни дизайнерски идеи”, сподели г-н Лике. И увери присъстващите на награждаването, че един или два от проектите ще бъдат реализирани от студиото. „Сред кандидатстващите проекти намерихме такива, които са издържани не само оптико естетически, но е спазена и технологията, така че те могат действително да бъдат реализирани. Това е сигурна гаранция, че първият студентски конкурс на Мерцедес-Бенц АМГ в България няма да е последен.”

Забележка: Снимки на джантите, спечелили конкурса не можем да публикуваме, тъй-като предстои да бъдат защитени в патентното ведомство и произведени.