Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Има ли реални шансове Валтери Ботас за титлата при пилотите тази година?

Има ли реални шансове Валтери Ботас за титлата при пилотите тази година?

742
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас; снимка: Пирели

Няма две мнение относно факта, че през последните няколко години наблюдаваме почти пълна доминация на един конкретен пилот. Става дума, разбира се, за Люис Хамилтън, като от 2014 година насам един-единствен състезател е успявал да отмъкне титлата от ръцете на англичанина и това е Нико Розберг. И ако изключим тази по-скоро изненадаваща корона на бившия немски пилот на Мерцедес, то Хамилтън сякаш печели необезпокоявано трофей след трофей при пилотите. Сезон 2019 във Формула 1 обаче започна малко по-различно, като главен конкурент за челното място във временното класиране при пилотите за момента се оказва настоящият съотборник на англичанина Валтери Ботас.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Valtteri Bottas (@valtteribottas) на

Финландският пилот на Мерцедес показа, че явно най-после е готов да се противопостави на своя именит колега като успя да спечели още първото състезание за календарната година – https://www.dnevnik.bg/. Това се случи след една много убедителна победа на финландеца по време на Гран при на Австралия.
И макар това да бе едва четвърти успех за Ботас във Ф1, той ясно показа какви са неговите намерения през този сезон.

След като изкара цялата 2018-та в сянката на Хамилтън и даже на няколко пъти в течение на сезона получаваше наставления от своя отбор да пропуска и подпомага колегата си, изглежда времето на Валтери дойде. Всъщност, страхотното начало на сезона изобщо не бе случайност, като след победата в Австралия той продължи с убедителните си изяви.

Така след седем старта Валтери Ботас се намира на второ място във временното класиране при пилотите

Той е с актив от 133 точки, или с 29 по-малко от лидера Хамилтън. И ако погледнем съответните коефициенти за залагане за победител при пилотите във Ф1 този сезон – https://extra.bet365.com/news/bg/, ще видим, че именно двата пилота на Мерцедес са с двата най-добри коефициента. След седем старта шансовете на Люис Хамилтън да спечели своята шеста титла в шампионата са оценени на 1.14, докато коефициентът на финландеца за краен успех е 7.00.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Valtteri Bottas (@valtteribottas) на


Естествено, тази разлика в коефициентите не е толкова малка. И говори за ясното превъзходство на английския пилот, поне до този момент. Въпреки това шансовете на Ботас изобщо не са малки. Факт е, че до края на сезон 2019 остават още не малко стартове. По всичко личи, че битката за титлата ще е много ожесточена. Финландецът определено няма да се даде лесно. В първите седем състезания той не успя да достигне до подиума само един път, което говори достатъчно за мотивацията му.

Реално към момента единственият основен и реален конкурент на Хамилтън за първото място е именно неговият съотборник в Мерцедес

И въпреки безспорно най-добрия сезон, който финландецът прави, откакто е пилот на „сребърните стрели”, се заговори за неяснота около неговото бъдеще в отбора – https://gong.bg/motorni/formula-1/multimedia/video/bydeshteto-na-botas-v-mercedes-dalech-ne-e-sigurno-545719. Самият той признава за тази несигурност свързана с кариерата му. Дали ще получи нов договор от германците вероятно зависи до голяма степен как ще завърши този сезон за него.

Каквото и да стане обаче, несъмнено сезон 2019 във Формула 1 е най-добрият в кариерата на 29-годишния финландец, поне за момента. И все пак, реални ли са неговите шансове да детронира Люис Хамилтън от първото място? Определено. Но едно е сигурно, англичанинът няма да да се даде без бой. Затова ни очакват още много интригуващи състезания през тази календарна година.