Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Имола ще отбележи 30-годишнината от смъртта на Сена и Ратценбергер

Имола ще отбележи 30-годишнината от смъртта на Сена и Ратценбергер

25475
0
Сена, Шумахер и Бергер на първите 3 места на стартовата решетка на Имола, снимка: ATP

Имола ще отбележи 30-годишнината от смъртта на Аертон Сена и Роланд Ратценбергер. Промоутърите на Гран при на Емилия Романя ще организират поредица от събития по време на тазгодишното състезание на италианското трасе, което ще се проведе през май.

Сена и Ратценбергер загубиха животите си по време на Гран при на Сан Марино. Състезанието на Имола е било трети кръг от сезон 1994 в F1. Тогавашната конфигурация на трасето е била 5.040 км и е включвала повече бързи завои и по-малко шикани

Гран при на Сан Марино е един от най-черните уикенди в историята на F1. Първо Рубенс Барикело катастрофира тежко по време на тренировките. Бразилецът се отървава без сериозни травми, но въпреки това пропуска остатъка от състезателния уикенд на Имола.

На следващия ден се провежда квалификацията. По време на сесията новобранецът Роланд Ратценбергер катастрофира тежко в завоя „Вилньов“. Австриецът загива малко след удара в стената в едва третото си участие като пилот от F1 с отбора на Симтек.

На следващия ден се случва още по-голяма трагедия. Трикратният световен шампион Аертон Сена катастрофира в шестата обиколка от състезанието на Имола. Бразилецът удря своя Уилямс FW16 в бетонните заграждения на завоя „Тамбурело“. В резултат на това той получава тежки наранявания и умира няколко часа по-късно.

В резултата на двата фатални инцидента са направени промени по пистата Имола. Това включва модификации на завоите „Вилньов“ и „Тамбурело“. В резултат на това трасето става по-бавно и технично, но и много по-безопасно.

Тази година се навършва третото десетилетие от фаталните инциденти на Ратценбергер и Сена. В резултат на това Автомобилният клуб на Италия обяви, че по време на уикенда за Гран при на Емилия Романя ще се проведат редица инициативи, посветени на двамата състезатели.

„Като регион силно желаехме завръщането на F1 в Имола – централно събитие в богатия календар от спортни събития в Емилия Романя“, заяви Стефано Боначини.

„Тази година нашата Гран при се обогатява с още един дълбок смисъл: паметта на един обичан шампион като Аертон Сена. Това е един силен знак за рестартиране на Емилия Романя, която беше засегната от наводненията“, добави президентът на италианския регион.

Смъртта на Сена и Ратценбергер е била отбелязвана няколко пъти. През 2004 г. Герхард Бергер направи няколко тура на Имола с един от бившите автомобили на трикратния световен шампион. Бергер е бил съотборник на Сена в Макларън от 1990 до 1992 г. и също така е сънародник на Ратценбергер.

Тазгодишното издание на Гран при на Емилия Романя ще се проведе в периода 17-19 май. Това ще бъде първо състезание на Имола от 2022 г. насам. Миналогодишната надпревара беше отменена заради наводненията в региона.