Начало Други Индикар: Палу спечели състезанието на Индианаполис

Индикар: Палу спечели състезанието на Индианаполис

18
0
Алекс Палу
Алекс Палу. снимка Индикар

Алекс Палу спечели състезанието на Индианаполис. Пилотът на Чип Ганаси Рейсинг потегли от полпозишън и доминираше през почти цялата продължителност на надпреварата на американското трасе. Така Палу записа първи успех за настоящата кампания в Индикар. Втори и трети финишираха Уил Пауър (Пенске) и Кристиан Лундгаард (Rahal Letterman Lanigan Racing).

Индианаполис бе домакин на четвъртия кръг за сезон 2024 в Индикар. Състезанието се проведе на писта с дължина 3.925 км и включваща част от легендарния овал. За разлика от други надпревари на Индианаполис, в този случай пилотите от Индикар караха по часовниковата стрелка, подобно на F1 в миналото.

Времето преди началото на състезанието в Индианаполис беше сухо и слънчево. Температурите на въздуха и асфалта бяха над 20 градуса, а вероятността за валежи бе нулева. Преди началото на състезанието беше изпълнен националния химн на Съединените щати.

Палу поведе след летящия старт в Индианаполис. Испанецът обаче допусна грешка и отвори прекалено много първия завой. Това позволи на Лундгаард да поведе. Зад тях се движеха Пауър, Нюгардън, О’Уорд, Диксън, Роси, Армстронг, Рейхал и Розенквист. По-назад имаше контакт между състезателите на Андрети Маркус Ериксон и Колтън Херта. Ромен Грожан (Juncos Hollinger Racing) и Сантино Феручи (A.J. Foyt Racing) също се удариха

Лундгаард водеше колоната след първите 15 тура от надпреварата в Индинанаполис. Веднага зад него бяха Палу, Пауър, Нюгардън и др. Херта беше близо до контакт със съотборника на Грожан Агустин Канапино. Американецът все пак се размина с удар и продължи напред.

Палу си върна водачеството след първите спирания в бокса. Испанецът показваше отлично темпо и търсеше втори успех на това трасе след този през 2023 г. Зад него продължаваха да се движат Пауър и Лундгаард. Херта си пробиваше път напред и влезе в челната десетка.

Палу продължи да води колоната 20 тура преди финала на състезанието в Индианаполис. Същевременно на пистата имаше период на жълти флагове заради Лука Гиото. Пилотът на Dale Coyne Racing спря на трасето заради проблеми с неговия болид.

Палу запази първото място след възобновяване на състезанието в Индианаполис. Испанецът се защити от атаката на Пауър. Зад него се движеха Лундгаард, Диксън, Армстронг, Маклоклън и Херта. Междувременно Пато О’Уорд (Макларън) се смъкна в класирането, тъй като имаше проблеми с гумите.

Палу в крайна сметка спечели надпреварата на пистата Индианаполис. Пилотът на Чип Ганаси Рейсинг откри сметката си тази година. Преди това Палу спечели и нешампионатното състезание на пистата The Thermal Park в Калифорния. До него на подиума се качиха Пауър и Лундгаард.

Четвърти и пети се класираха другите пилоти на Чип Ганаси Рейсинг Скот Диксън и Маркус Армстронг. Шестото място остана за Скот Маклоклън от тима на Пенске. В топ 10 влязоха още Колтън Херта (Андрети), Александър Роси (Макларън), Греъм Рейхал (Rahal Letterman Lanigan Racing) и Феликс Розенквист (Meyer Shank Racing).

Палу поведе във временното класиране благодарение на този успех в Индианаполис. Втори е Пауър, следван от Диксън, Херта и Розеквист. При производителите Хонда има лек аванс спрямо Шевролет.