Начало Други Индикар: Палу триумфира в Роуд Америка и увеличи преднината си във временното...

Индикар: Палу триумфира в Роуд Америка и увеличи преднината си във временното класиране

170
0
Алекс Палу
Алекс Палу, снимка Индикар

Алекс Палу триумфира в надпреварата на пистата Роуд Америка. Пилотът на Чип Ганаси Рейсинг записа трети успех от началото на сезон 2023 в Индикар. Втори и трети завършиха Джоузеф Нюгардън (Пенске) и Пато О’Уорд (Макларън).

Роуд Америка прие кръг №8 от тазгодишната кампания в американските серии Индикар. Пистата е с дължина 6.515 км и е разположена в щата Уисконсин. Времето преди началото на състезанието бе сухо, слънчево и без вероятност за валежи.

Херта поведе след летящия старт в Роуд Америка. Състезателят на Андрети Аутоспорт спечели квалификацията в събота и търсеше първи успех за годината. Зад него Палу изпревари О’Уорд и зае второто място. Зад водещото трио Кайл Къркууд  се завъртя, както и Сантино Феручи (A. J. Foyt Enterprises). Тези инциденти доведоха до жълти флагове по цялото трасе и забавяне на състезанието.

Състезанието в Роуд Америка бе рестартирано в четвъртата обиколка. Херта запази първото място, следван от Палу, Армстронг, Нюгардън, Роси, Лундгаард, О’Уорд, Де Франческо, Ериксон и Феручи, който реши да потегли с по-меки гуми на Файърстоун спрямо своите съперници.

Херта продължи да води в следващите няколко тура от старта в Роуд Америка. Втори бе Палу. По-назад Нюгардън имаше контакт с Лундгаард. Датчанинът мина през чакъла, но успя да се върне в състезанието. Малко след това имаше нов инцидент, в който участваха Феликс Розенквист (Макларън) и Ринус ВиКей (Ед Карпентър). В резултат на това шведът се завъртя и загуби позиции. Случката бе разследвана от стюардите, но така и не се стигна до наказание за ВиКей

Грожан също имаше трудности в началната фаза на състезанието. Пилотът на Андрети Аутоспорт се завъртя в чакъла на завой №12 и предизвика нов период на жълти флагове. От това се възползваха Палу, Херта и повечето от техните колеги.

С напредване на състезанието в Роуд Америка Палу и Херта водеха борба за победата. По-назад имаше още инциденти, в които участваха Симон Пажно, Маркус Ериксон, ВиКей и Армстронг. Последните двама получиха наказания заради опасно освобождаване от бокса.

В заключителната фаза на старта в Роуд Америка Палу изпревари Херта и поведе. Испанецът изпревари Херта 7 тура преди финала. Американецът имаше проблеми със своя автомобил, заради което загуби и време в бокса.

Палу в крайна сметка пресече пръв старт-финалната линия при развяването на карирания флаг в Роуд Америка. Състезателят на Чип Ганаси Рейсинг записа втори пореден успех след този в Детройт и общо трети от началото на сезона в Индикар. До него на подиума се качиха Нюгардън и О’Уорд. Четвърти завърши Скот Диксън (Чип Ганаси Рейсинг). Пети остана Колтън Херта (Андрети Аутоспорт), следван от Маркус Ериксон (Чип Ганаси Рейсинг), Кристиан Лундгаард (Rahal Letterman Lanigan Racing), Скот Маклокълн (Пенске), Кайл Къркууд (Андрети Аутоспорт) и Александър Роси с Макларън.