Начало Други Индикар: Пауър триумфира в Портланд и завърза интригата за титлата

Индикар: Пауър триумфира в Портланд и завърза интригата за титлата

66
0
Уил Пауър
Уил Пауър, снимка Индикар

Уил Пауър триумфира в състезанието на пистата в Портланд. Пилотът на Пенске записа трета победа от началото на сезона и завърза интригата за титлата. Подиумът в Портланд допълниха Алекс Палу (Чип Ганаси Рейсинг) и съотборникът на Пауър Джоузеф Нюгардън.

Портланд прие кръг №14 от сезон 2024 в Индикар. Надпреварата се проведе на пистата Портланд Интернешънъл Рейсуей с дължина 3.166 км и разположена близо до едноименния град в щата Орегон. Това беше последният случай, в който нормална писта приема старт от тазгодишната кампания. Времето преди началото на надпреварата беше сухо, горещо и без вероятност за валежи.

Пауър имаше най-добра стартова реакция и поведе след летящия старт в Портланд. Веднага зад него се движеше победителят в квалификацията Сантино Феручи, следван от Палу, Лундгаард, Нюгардън, Армстронг, Херта и Ериксон. По-назад имаше инцидент с участието на Пиетро Фитипалди (Rahal Letterman Lanigan Racing) и Скот Диксън. В резултат на това новозеландецът се удари в стената и отпадна. Същевременно на пистата излезе кола за сигурност. Фитипалди бе сметнат за виновен и получи наказание преминаване през бокса.

Пауър поведе след рестарта на надпреварата в обиколка №5 и веднага започна да се откъсва. Зад него се намираха Феручи, Палу, Нюгардън и Армстронг. Херта изпревари Лундгаард и мина едно място напред. Феручи загуби позиция от Палу и започна да изостава. По-назад Фитипалди имаше контакт и с Конър Дейли от тима на Juncos Hollinger Racing

Пауър водеше колоната след преполовяването на състезанието на пистата в Портланд. Зад него се движеше Палу. Испанецът опиташе да намали изоставането си спрямо пилота на Пенске. В по-задната част на подреждането Кристиан Расмусен (Ед Карпентър Рейсинг) изпусна своя болид и мина през тревата. Херта също излезе за кратко извън трасето.

В следващите турове Ромен Грожан се завъртя. Пилотът на Juncos Hollinger Racing се върна на пистата и беше ударен от Расмусен. Инцидентът беше разследван от стюардите, които определиха Грожан за виновен и му наложиха наказание. Отпред Пауър водеше битка с Палу.

До края на старта в Портланд нямаше размествания в челото. По този начин Пауър записа трета победа от началото на сезона след тези в Роуд Америка и Айова. До него на подиума се качиха Палу и Нюгардън.

Четвърти и пети в Портланд се класираха Колтън Херта (Андрети) и Маркус Армстронг (Чип Ганаси Рейсинг). Шести и седми бяха Маркус Ериксон (Андрети) и Скот Маклоклън (Пенске). Място в топ 10 намериха още Сантино Феручи (A.J.Foyt Racing), Греъм Рейхал (Rahal Letterman Lanigan Racing) и Кайл Къркууд (Андрети).

Палу запазва водачеството във временното класиране преди последните три старта от тазгодишната кампания в Индикар. Втори на по-малко от 50 точки е Пауър. Зад него са Херта, Маклоклън и Диксън. При производителите Шевролет увеличи аванса спрямо Хонда.