Начало Други Индикар преминава към хибридно задвижване от Мид Охайо

Индикар преминава към хибридно задвижване от Мид Охайо

14
0
Индикар 2024
снимка, Индикар

Индикар преминава към хибридно задвижване по време на рейс уикенда в Мид Охайо. Американските серии най-накрая започват да използват такъв вид двигатели след многобройните тестове и отлагания през последната година.

Дебютът на новия двигател се случва след съвместните усилия на Индикар, Шевролет и Хонда. Първият по рода си хибриден агрегат включва актуалния 2/2-литров V-6 двигател с два турбокомпресора. Сега обаче той е съчетан с хибридна технология с ултракондензатор

Тестовете на хибридната система започнаха на 16 август 2023 г. Досега са изминати общо 23 518 мили от 28 пилоти.

„Силата на това неподозирано партньорство между Шевролет и Хонда изтласка този иновативен проект на стартовата решетка през 2024 г.“, Джей Фрай. „Специфичният за Индикар хибриден силов агрегат ще внесе нов и вълнуващ елемент в сериите. В него има допълнителни възможности за използване на енергия и изпреварване. Нямаме търпение да видим началото на тази нова ера на пистата Мид-Охайо“, добави президентът на Индикар.

Дълго отлаганият хибриден задвижващ агрегат ще разполага с допълнителна опция за изпреварване (push-to-pass). Тя ще позволи на пилотите от Индикар по-голям избор и контрол. Очаква се това да подобри конкуренцията на пистата.

Системата е съставена от нисковолтов (48V) мотор-генератор (MGU) и система за съхранение на енергия (ESS), състояща се от 20 ултракондензатора. И двете се монтират във вътрешността на камбаната, разположена между двигателя с вътрешно горене и скоростната кутия.

По време на рекуперацията, въздействайки върху вала на съединителя, MGU създава енергия, която се съхранява в ESS. Допълнителната мощност се разгръща чрез същия мотор-генератор при поискване от водача. За състезанията опциите за автоматична регенерация ще се осъществяват чрез спиране или позиция на газта. Ще се предлага и ръчна регенерация чрез избрани лостчета и бутони на волана.

Използването на натрупаната енергия ще бъде възможно само ръчно, чрез бутон за заключване. Той е подобен на сегашната система за изпреварване.

Пилотите от Индикар ще могат да използват хибридната система в в допълнение към традиционната система „push-to-pass“ на обикновени и улични трасета. Те обаче ще имат различни правила.

„Push-to-pass“ все още ще има ограничение за времето на използване и общото време, използвано по време на състезанието. Правилата за хибридния силов агрегат ще ограничават количеството енергия, използвано за една обиколка. Това ще бъде в зависимост от дължината на пистата.“

„Използван в комбинация на обикновени и улични писти, допълнителният тласък ще осигури допълнителни 120 к.с. Така мощността ще прехвърли 800 к.с. за първи път от две десетилетия. Допълнителна мощност се очаква да бъде увеличена следващите години с развитието на хибридните агрегати.“

Елементите за безопасност включват система за ниско напрежение и възможност пилотите да рестартират автомобила без чужда помощ в случай на завъртане или спиране на двигателя. Той ще предотврати необходимостта от изпращане на екипа за безопасност на Индикар и възпрепятстване на всяко действие при зелен флаг

„Въвеждането на хибридната технология предоставя възможност за интегриране на технологиите за електрификация в сериите Индикар“, заяви Ерик Уорън. „По време на разработката на всяка нова технология се правят обширни анализи и тестове. Така се се идентифицират възможно най-много проблеми.“

„Подкрепяме решенията на Индиакар по време на този процес да проучи внимателно данните от тестовете. Трябва да се уверим, че когато хибридната технология бъде интегрирана, работата и представянето са точно такива, каквито се очакват.“

„Този подход дава възможност на Индикар и на производителите на двигатели да гарантират, че високото ниво на състезанията ще продължи без прекъсване“, добави изпълнителният директор на моторспорт отдела на GM.

Мид Охайо ще приеме деветия кръг за сезон 2024 в Индикар. Състезанието ще се проведе на 7 юли. Миналата година победител в Мид Охайо стана действащият шампион Алекс Палу.