Начало MotoGP News Индия много близо до изпадане от календара на MotoGP за 2025-та

Индия много близо до изпадане от календара на MotoGP за 2025-та

24
0
MotoGP в Индия
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Индия е на път да изпадне от календара на MotoGP за 2025-та. Това твърди Аутоспорт. Според изданието, надпреварата на пистата Буд Интернешънъл отново ще бъде отмeнена поради финансови причини.

Шансовете за завръщане на Индия в графика на MotoGP стават все по-малки. Според Аутоспорт, страната е много близо до това да отпадна от световния шампионат за втора поредна година.

Индия прие първия си старт от MotoGP през 2023 г. Събитието обаче не протече по най-гладкия начин заради някои проблеми, свързани с получаването на виза. Състоянието на трасето също не беше перфектно. Въпреки това състезанието се проведе и беше спечелено от Марко Безеки.

Гран при на Индия беше включена в календара на MotoGP за тази година. Но в края на май стана ясно, че събитието ще бъде отменено. Според организаторите, отмяната се налага поради „оперативни съображения“ и „тежки метеорологични условия“. Състезанието в Индия беше едно от най-горещите и физическите през миналогодишната кампания

В края на юли Индия подписа нов тригодишен договор с Дорна. Според него, състезанието на Буд Интернешънъл трябва да се провежда в периода 2025-2027 г. Този път обаче то ще бъде през първата половина на сезона, а не втората.

Промоутърът на събитието трябва да бъде Invest UP. Това е инвестиционна агенция на правителството на Утар Падеш. Именно в този щат се намира пистата Буд Интернешънъл. Преди това промоутър на събитието беше Fairstreet Sports.

По-рано тази седмица се разбра, че Гран при на Индия най-вероятно няма да се проведе и през 2025 г. Причината за за това е свързана с местните власти, които не са намерили достатъчна финансова подкрепа за организирането на събитието.

Всичко зависи от това дали местното правителство ще осигури необходимото финансиране навреме. В противен случай Дорна ще извади събитието от календара на MotoGP. Шансът Индия да се проведе в по-късен етап от сезона е много малък заради тежките метеорологични условия в региона.

MotoGP все още не е публикувал календара за 2025-та. Очакванията са това да се случи до края на този месец или в началото на следващия. Вече се знае, че Тайланд ще замени Катар като откриващ старт. Състезанието във Великобритания пък ще се проведе през последната седмица на май. В календара на MotoGP се завръщат Чехия и Унгария, докато Португалия е на път да изпадне. Не се знае какво ще стане и с Гран при на Казахстан. Събитието беше многократно отлагано през последните две години и може никога да не приеме старт от световния шампионат.