Начало Top Moto News Бърно се връща в календара на MotoGP през 2025 г.

Бърно се връща в календара на MotoGP през 2025 г.

39
0
Бърно и MotoGP
снимка, Мишлен

Бърно се връща в календара на MotoGP през 2025 г. Чешкото трасе отново ще приема стартове след известно отсъствие. Договорът на Бърно с Дорна е до края на сезон 2029.

Бърно ще направи завръщане в календара на MotoGP за първи път от 2020 г. насам. Според условията на споразумението обичаната писта в Бърно ще приема отново стартове от световния шампионат завръщане през 2025 г. и ще остане в календара поне до 2029 г.

Все още не е обявено кога ще се проведе Гран при на Чехия. Преди това събитието се провеждаше в началото на август. По-късно този слот беше зает от надпреварата на Силвърстоун. Но от следващата година британското трасе ще приеме кръг в края на май. Затова се очаква стартът в Бърно отново да се провежда в разгара на лятото.

„Радваме се, че можем да обявим завръщането си в Бърно. Това е класическа писта с фантастично оформление, която е била домакин на някои наистина запомнящи се моменти в дългата си история в MotoGP“, сподели Кармело Еспелета.

„Наистина сме развълнувани да се завърнем и да имаме повече екшън благодарение на спринтовете във всеки рейс уикенд. Това ще бъде добра новина за феновете, които могат да се насладят на още едно място, за да се доближат до своите герои повече от всякога. Виждали сме толкова пъти склоновете и хълмовете тук, изпълнени със страст към нашия спорт, толкова много пъти. Затова сме много щастливи да върнем MotoGP на нашите фенове в Чехия“, добави главният изпълнителен директор на Дорна.

Чехия е един от класическите домакини на стартове от MotoGP. Страната приема първия си старт от световния шампионат през 1965 г. Тогава събитието носи името Гран при на Чехословакия. След кратка пауза в началото на 80-те години, Бърно се връща в календара през сезон 1987 г. и присъства постоянно в графика. Бърно е непрекъснат домакин на събития през този период, с изключение на 1992 г.

Първоначално състезанията са се провеждали на улична писта, чиято дължина варира от 17 до 10 км. После бива построена постоянната писта, която приема стартове през последните близо четири десетилетия.

„Мотоциклетните състезания имат традиции на пистата „Масарик“ в Бърно още от 50-те години на миналия век. MotoGP е престижно световно събитие, което привлича десетки хиляди посетители в Чешката република, особено в Южна Моравия. Много от тях от които идват от чужбина“, каза Петър Фиала.

„Много се радвам, че успяхме да продължим тази традиция и че състезанието MotoGP ще се завърне в Бърно след пет години отсъствие“, добави министър-председателят на Чехия.

Последното състезание в Бърно се проведе през 2020 г. и беше спечелено от Брад Байндър. Южноафриканецът донесе първата победа за КТМ в премиерния клас.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Automotodrom Brno (@brnocircuit_official)