Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Истанбул посрещна F1

Истанбул посрещна F1

39
0

Единствената нова писта в световния шампионат за тази година Истанбул Парк (която съвсем доскоро бе известна като Истанбул Отодром) вече посрещна първите зрители, дошли да наблюдават днешните свободни сесии. Най-бърз в тях бе Рикардо Зонта (Тойота) с постижение за обиколка от 1:25.583 мин. Компютърните симулации на Рено бяха показали вероятно време от 1:28 мин за тур.

Проектираното от Херман Тилке трасе много се хареса на пилотите, тъй като е истинско предизвикателство за тях. То следва естествения релеф на района, вследствие на което има много сериозни спускания и изкачвания. Конфигурацията е доста сложна и карането допълнително се затруднява от наличието на слепи завои. Освен това е трудно да се намери идеалната линия, тъй като пистата е много широка, твърди Джанкарло Фисикела. Възможни са няколко варианта, което, заедно с наличието на твърде много прах, доведе до излитания на повечето пилоти в първите свободни тренировки. Фернандо Алонсо пък отбеляза, че осмият завой е необикновено труден и няма аналог в календара.

Вчера повечето състезатели, както и колегите им от GP2, изучаваха пистата, като най-сериозен се оказа световният шампион Михаел Шумахер. Германецът направи най-дългата серия обиколки с мотопеда си, като редуваше бърз и бавен тур, опознавайки трасето съвсем отблизо. И той днес обаче нямаше много късмет и на няколко пъти изхвърча.

Новата дестинация на Формула 1 пък се приема със смесени чувства от останалата част от падока. Докато някои пилоти си живеят в моторхоумите до пистата, то екипите, представителите на медиите и пр. пътуват средно два часа от и до Истанбул. Трафикът е невероятен, като малцина спазват правилата за движение – в това число и пешеходците. Оказа се, че намирането на хотел в тесните, претъпкани улички в кварталите на най-големия турски град отнема средно три часа. Упътванията не вършат особена работа, защото обикновено те връщат на място, където вече си бил.

Въпреки неудобствата общо е мнението, че Истанбул е място, което определено си заслужава да се види. Мегаполисът предлага както невероятни забележителности, така и места за забавление за всеки. Домакинството на кръг от световния шампионат на Формула 1 пък може да донесе приходи от около 3 млрд. долара според представители на туристическата индустрия.