Начало Други Италия готова да помогне на Фиат

Италия готова да помогне на Фиат

58
0

Изглежда, че италианският премиер Силвио Берлускони и правителството на страната са готови да помогнат на изпадналата в затруднение заради световната финансова криза автомобилна индустрия в Италия. Новината идва малко след като най-големият автопроизводител в Италия Фиат Груп, който на практика представлява по-голямата част от автоиндустрията в страната, оповести, че приходите му за 2008-ма са с 44% по-малко, отколкото предходната година.

Нетният доход на цялата компания за последните три месеца на 2008-ма е 180 милиона Евро, като за същия период на 2007-ма, компанията е спечелила близо 600 милиона.

Ситуацията е особено трудна за Италия. В Европейския съюз, Швеция вече отпусна помощ за автоиндустрията в страната, Франция обсъжда възможност за отпускане на 5 до 6 милиарда Евро държавни пари като помощ за автопроизводителите си. Берлускони заяви, че поддържа контакт с френския президент Никола Саркози по повод проблема.

Концернът Фиат, чиято собственост са Алфа Ромео, Ферари, Ланча и Мазерати, подписа съвсем наскоро необвързана с пари сделка с Крайслер. Когато тя се финализира, Фиат ще има 35% от затруднения американски производител, докато Крайслер ще има достъп до няколко коли от гамата на италиянския гигант.

Фиат вече има дълг от 6 милиарда Евро.