Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Иван Леонов с трета титла в Българския Формула 1 Шампионат

Иван Леонов с трета титла в Българския Формула 1 Шампионат

394
0

Иван Леонов спечели своята трета шампионска титла в БгФ1 на пистата в Остин, САЩ. Насим Рула спечели състезанието, а Иван Леонов финишира на второ място. Това му гарантира третата титла за най-бърз пилот в българските симрейсинг надпревари, парична награда и трофей с гравирано име на пилота.

Самуил Иванов, който е съотборник на Леонов, се класира четвърти. Резултатите на двамата пилоти на NetRex GP бяха достатъчни, за да им гарантират шампионската титла при отборите при оставащи три състезания до края на сезона.

Квалификацията не премина по най-добрия начин за шампиона. Насим Рула успя да спечели пол позишъна с време 1:33.454. Времето му беше със само 43 стотни по-бързо от това на Леонов (1:33.497). Трето време записа Самуил Иванов (1:33.664), допълвайки топ 3. Четвърто и пето време записаха Николай Караколев и Иван Иванов. Божидар Стоянов и Георги Янаков бяха плътно зад тях, записвайки последните времена с разлики от под 1 секунда между първите 7. Петър Николов, Ивайло Каменов, Димитър Кабакчиев и Ростислав Анастасов запълниха последните места на грида, съответно на 8ма, 9та, 10та и 11та позиция.

Началото на състезанието премина без затруднения за Насим и той успя да запази своята първа позиция. След лошата квалификация за Иван Иванов, той започна да си проправя път в колоната в началото на третата обиколка. Две обиколки по-късно, Иван Иванов вече беше изпреварил Николай Караколев и Самуил Иванов, което му отреждаше трета временна позиция.

Състезанието беше изключително оспорвано и предложи страхотно зрелище, както за пилотите, така и за зрителите.

Двамата лидери Насим Рула и Иван Леонов си разменяха най-бърза след най-бърза обиколка. Те успяха да се откъснат пред всички останали още преди спиранията в бокса.

Първи от лидерите, в 11-та обиколка, Иван Леонов направи своето първо спиране в бокса, в опит да пресече стратегията на Насим. В следващата обиколка Насим отговори на Леонов, спирайки в бокса. Успехът тук беше за Леонов, който изкочи на първа временна позиция. Насим обаче имаше по-добра скорост в началото на стинта с новите гуми и само обиколка по-късно, той успя да се върне на лидерската позиция.

Малко по-назад вреше и кипеше. Борбата за третото място се водеше между Самуил Иванов, Николай Караколев, Ростислав Анастасов и Иван Иванов. Постоянната размяна на позиции и уникалните битки гума до гума бяха истинско удоволствие за гледане.

След вторите спирания в бокса Леонов притискаше Насим и правеше обиколки с 0.5 сек. по-бързи от тези на Рула. Очакваше се изключителна битка в последните няколко обиколки, както за лидерската позиция, така и за последната позиция на подиума.

Не всичко обаче вървеше по план. Интернет връзката на сървъра пропадна в 33-та обиколка от общо 39 и така ни лиши от очертаващото се зрелище. След кратка консултация между организторите и екипа на живото предаване се стигна до решение надпреварата да не бъде възобновена, тъй като вече беше покрита 75% от състезателната дистанция.

В крайна сметка, Насим Рула спечели състезанието, Иван Леонов финишира втори, а последното място на подиума зае Ростислав Анастасов, който направи едно брилянтно състезание, стартирайки от последна стартова позиция.

Малко след състезанието, Леонов коментира, че е изпитал „дежа вю“. Пилотът на NetRex GP сподели, че е спечелил по подобен начин своята първа титла в симрейсинг надпреварите преди няколко години, именно финиширайки отново на второ място в състезанието на същата тази писта.

Следващото състезание от шампионата на БгФ1 ще се проведе в неделя, 29ти Октомври. Домакин на ГП от БгФ1 ще бъде пистата Аутодромо Ерманос Родригес в Мексико. Състезанието ще бъде излъчено на живо в Twitch канала на шампионата – https://www.twitch.tv/cukambg от 20:00 часа, когато ще бъде дадено началото на квалификацията за БгФ1 ГП на Мексико.