Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Изборът на Пирели за Остин е ултраконсервативен, смята Алонсо

Изборът на Пирели за Остин е ултраконсервативен, смята Алонсо

48
0
Фернандо Алонсо

Изборът на Пирели да достави най-твърдите гуми в гамата си – медиум и хард – за Гран при на САЩ е ултраконсервативен, смята Фернандо Алонсо. Той и тимът на Ферари реорганизираха програмата си за подготовка заради обърканата първа тренировка на пистата до Остин.

Първо мъгла, а след това проблеми с медицинския хеликоптер съкратиха максимално времето на писта и това наложи промени, обясни техническият шеф Пат Фрай:

Концентрирахме се основно върху аеротестове на предно и задно крило, за да намерим възможно най-добрия баланс на колата. През втората сесия изпробвахме няколко различни механични решения преди обичайните дълги серии обиколки. Пистата се е подобрила в сравнение с миналата година и по-абразивната настилка би трябвало да осигури повече сцепление. Все още не е ясно каква е деградацията на гумите.

Фернандо Алонсо бе начело в класирането на първата тренировка и с десето време във втората. Той заяви, че не е имал проблеми с гърба си, който пострада при удар в бордюр по време на надпреварата в Абу Даби. Испанецът също отбеляза подобрените в сравнение с 2012 г. условия.

При първата Гран при тук всичко беше напълно ново, а сега имаме значително повече сцепление. Очаквано износването на хард и медиум е много малко, тъй като изборът на Пирели за Остин е ултраконсервативен. Като цяло нямаше големи изненади – допълни Алонсо.

Фелипе Маса не бе сигурен как да интерпретира резултатите. В първата сесия, когато бе по-хладно, изглежда условията паснаха на F138. Във втората обаче не можеше да дава толкова конкурентни времена.

Болидът е със същото поведение като в последните стартове, така че не можем да очакваме кой знае колко по-различно ниво на представяне – продължи бразилецът. – Но определено е важно да разберем защото колата се промени толкова между сесиите. Не смятам, че това се дължи на качването на температурите, но вероятно вятърът не помогна.