Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Изкуството на стратегията I

Изкуството на стратегията I

97
0
Нико Розберг

Стратегията е изключително важна в надпреварите от Формула 1 – благодарение на нея се печелят или губят състезания. Понякога дори се появяват обвинения за това, че отборите предпочитат да залагат на сигурно според предварителните си планове вместо пилотите да се впускат в двубои на пистата. Главният стратег на Мерцедес Гран при Джеймс Ваулс разкрива тайните на това изкуство.

– Как би дефинирал ролята на стратега във Формула 1?

– Давам на пилотите информация какво е поведението на гумите им по време на състезателния уикенд, помагам за планирането на петъчната програма така, че да съберем възможно най-много данни, за да се вземат най-добрите решения за квалификацията и състезанието. Определям и проучвам основните ни съперници, търся силните и слабите им страни, отбелязвам компонентите, които биха могли да ни повлияят, както и по какъв начин бихме могли да използваме данните в наша полза. При събирането на информация по време на уикенда изграждам план какво би трябвало да се свърши в квалификацията, за да изпреварим преките си противници в преследване на оптимално добри позиции на грида.

– Настоящият сезон по-голямо предизвикателство ли е от стратегическа гледна точка?

– Тази година ситуацията е по-голямо предизвикателство в неделя, но не толкова много в останалата част от уикенда. Миналия сезон състезанията се решаваха в голяма степен от това с какво количество гориво участваха пилотите в квалификацията. Ако се объркаше нещо с бензина, това лесно можеше да доведе до по-лошо класиране на стартовата решетка и да коства важни позиции в състезанието. Сега няма дозареждане по време на надпреварите и фокусът в тренировките за място на грида от стратегическа гледна точка се премести върху това какви гуми да се използват, дали да се остане в бокса, какви карти за управление да се включат, опити за спестяване на максимален брой комплекти гуми, за да се даде възможно най-голям шанс на състезателя в Q3, следене работата на съперниците и следене на трафика. Фокусът ни върху останалите отбори в пита е толкова сериозен, колкото и върху нашия собствен екип. Това има особено голямо значение сега, тъй като въведението в началото на годината правила позволиха изключително бърза промяна в представянето на екипите старт за старт. През 2009 г. имаше четири основни отбора, върху които трябваше да се съсредоточим. Понастоящем са към седем и това усложнява значително нещата.

 

Следва …