Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Изпреварванията този сезон са намалели наполовина спрямо 2016 г.

Изпреварванията този сезон са намалели наполовина спрямо 2016 г.

109
0

Изпреварванията във Формула 1 този сезон са намалели почти наполовина спрямо 2016 г., показва статистиката на доставчика на гуми Пирели. Според данните през тази година е имало 435 изпреварвания за 20 старта срещу 866 за миналия сезон, в който имаше едно състезание повече.

Класацията на Пирели не включва изпреварвания, които са направени при старта, както и такива, които са били в резултат от повреда или затваряне на изоставащи с една обиколка.

Големият спад се обяснява с новите доста по-широки болиди с по-големи дифузьори, които направиха следването на колите и съответно изпреварването доста по-трудно заради по-големите вихри и турболенция.

Бройката е най-ниската от 2009 г насам, когато за целия сезон се случиха само 211 изпреварвания. Тогава още не беше въведена системата DRS с отваряне на задното крило за подпомагане на маневрите.

Най-много задминаванията този сезон са били в Гран при на Азербайджан – 42. В Гран при на Русия те са били най-малко – само 1. Най-много изпреварвания е направил Даниел Рикиардо – 43, 13 от които в Гран при на Белгия.