Начало Избрани Йос Верстапен: Бях строг към Макс, но никога не съм го тормозил

Йос Верстапен: Бях строг към Макс, но никога не съм го тормозил

1992
0
Йос и Макс Верстапен
Йос и Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Йос Верстапен не крие, че е бил доста строг към своя син Макс в по-ранния етап на състезателната му кариера. Бившият пилот от F1 обаче отрече, че постоянно е обиждал и тормозил двукратния световен шампион.

Верстапен-старши има немалък опит в F1. 51-годишният състезател записа общо 107 старта в световния шампионат в периода 1994-2003 г. и се качи два пъти на подиума.

След оттеглянето си от Формула 1, Йос започва да ръководи кариерата на Макс. Нидерландецът е бил неизменно до своя син в годините му в картинга и младежките формули.

Верстапен-старши продължава да е най-големия поддръжник на двукратния световен шампион. Той постоянно следи резултати на сина си и присъства в бокса на Ред Бул по време на повечето стартове от всеки един от сезон от 2015 г. до момента. Освен с Йос, Макс прекарва голяма част от времето си в F1 със своя мениджър Раймонд Вермюлен

Йос е известен с нетрадиционните си методи, които е прилагал при отглеждането на Макс. Една от най-скандалните истории, свързани с бившия пилот от F1, е когато той е оставил своя син на бензиностанция в Италия, тъй като не е бил доволен от негов резултат в картинга.

Верстапен-старши не крие, че е хвърлил абсолютно всичките си усилия, за да развие кариерата на сина си. Той дори е подготвял шаситата и двигателите на картовете през деня, докато в същото време Макс е бил на училище. Малко след като се е прибирал, Верстапен-младши е правил безброй обиколки на пистите за картинг, без значение дали времето е студено, дъждовно или ветровито.

Според Макс, баща му е забранявал да прави изпреварвания срещу  съперниците си в най-лесните завои на пистите. Така той го е принуждавал да опитва маневри на по-трудни места или да изпревари съперниците си по алтернативен начин.

Пилотът на Ред Бул си спомня,  че е „карал като картоф“ на едно състезание по време на предпоследния си сезон в картинга. Карането му не е бил прието добре от неговия баща, който дори го е заплашвал да си събере багажа и да се прибере у дома ако не се старае повече

Йос е знаел, че синът му има голям талант още от седемгодишна възраст. Въпреки това той е предпочел да се държи строго към него и да омаловажавал способностите му.

„Баща ми никога не е казвал, че ще стана шампион“, сподели Верстапен пред Channel 4 през 2022 г.

„Той винаги е бил на обратния полюс и ми казваше, че ще бъда шофьор на камион или шофьор на автобус. Да, той беше строг към мен в добрия смисъл на думата. Освен това той винаги ме е карал да осъзная, че това, което правя по онова време, не е било достатъчно.“

Наскоро излезе нов документален сериал за Макс Верстапен, наречен „Анатомия на един шампион.“ Първият епизод от продукцията на Viaplay беше излъчен по-рано тази седмица. В него са включени някои ключови хора от пътя на Верстапен към Формула 1, включително Йос. 51-годишният състезател коментира кариерата на Макс и отрича да се е държал лошо със своя син.

„Има хора, които казват, че съм лош баща, защото съм малтретирал детето си, но аз никога не правил това“, заяви Йос.

„Бях строг към Макс, но никога не съм го тормозил. Това беше моят план- много хора не могат да си представят какво е необходимо, за да достигнеш до най-високото ниво на даден спорт“, добави бившият пилот от F1.

„Обикновено не съм човек, който обича да разказва за такива неща. Но от друга страна мисля, че това дава малко повече представа за това как са живели всички през този период. Знам, че не съм най-лесният човек за работа и изисквах много от Макс. Но той успя да издържи на всичко това и винаги е бил много силен психически.“

Пилотът на Ред Бул е успял да извлече всички плюсове, които е получил благодарение на безкомпромисния подход на баща си също, както и заради изключителния си талант. Въпреки това Верстапен-младши призна, признава, че вероятно няма да бъде толкова строг ако някой ден възпитава своите деца

„Определено искам да имам деца. Ако те искат да се състезават, това е добре“, каза Верстапен пред нидерландски вестник миналата година.

„Наистина мисля, че бих постъпил по различен начин от този, по който ме възпита баща ми. В момента наистина не виждам полза от това. Но за мен е лесно да говоря, защото нямам деца. Може би ще мисля по съвсем различен начин когато настъпи този момент.“

Макс все пак призна, че Йос наистина е правил всичко за него и е помогнал за развитието на неговата кариера.

„Той правеше всичко за мен- тунинговаше двигателите, подготвяше картовете и всичко друго. Но честно казано аз не се виждам да правя това. Така или иначе няма да карам бъдещите си деца да се състезават. Те трябва сами да изберат този път. Ако това се случи, то аз искам да бъда заедно с тях и да им помагам“, завърши Макс Верстапен.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Oracle Red Bull Racing (@redbullracing)