Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Йос Верстапен: Макс научи най-много от Рикиардо

Йос Верстапен: Макс научи най-много от Рикиардо

2135
0
Даниел Рикиардо, Макс Верстапен
Даниел Рикиардо и Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен стана пилот във Формула 1 на 17 години – той е най-младият състезател, застанал на грида на Гран при на надпревара. Първият кръг от световния шампионат за нидерландеца е Гран при на Австралия през 2015 г., когато е на 17 години и 166 дни. Привличането му от Ред Бул предизвика сериозна полемика дали един тийнейджър може да кара в F1. Впоследствие бе въведено правило, според което пилот трябва да е навършил поне 18, за да може да влезе във висшата категория на автомобилния спорт.

При дебюта си във Формула 1 Верстапен имаше съвсем малко надпревари с едноместни състезателни болиди зад гърба си. Баща му Йос Верстапен преговаря с Ред Бул и Мерцедес, докато той бе още във Формула 3. Предпочете първия вариант, защото Хелмут Марко му обеща да вкара младежа кажи-речи веднага в F1, докато от Бракли му казаха, че Макс ще трябва да придобие малко повече опит, преминавайки през следващите нива преди да стигне Гран при. Така на практика Верстапен младши се учеше да се състезава във Формула 1, участвайки в надпревари във… Формула 1. Според Йос Верстапен съотборника, от когото синът му – двукратен F1 световен шампион от Гран при на Япония насам – е научил най-много, е Даниел Рикиардо. Двамата караха заедно в Ред Бул от 2016 до 2018 г.

„Трудно е да се каже кой е най-добрият съекипник на Макс. Но пилотът, от когото той научи най-много, е Рикиардо. Даниел винаги е бил отличен съотборник. Винаги са се разбирали добре“, разказа Йос Верстапен

„Макс тогава още бе съвсем млад, а Рикиардо вървеше много силно в квалификациите. Мисля, че по онова време колата на Ред Бул му подхождаше повече. Сега проблемът на Даниел е точно в това, че болидът на Макларън изобщо не му пасва.“

„Един млад човек се адаптира по-лесно към всичко. Знаете една поговорка, която гласи, че старо дърво не се пресажда. Има състезатели от по-старите поколения, включително аз, които са си изградили един стил на управление и е изключително сложно да го променят“, допълни Верстапен старши пред нидерландския уебсайт formule1.nl.

Рикиардо по собствените му думи няма да кара във Формула 1 догодина. Той прекрати предсрочно договора си с Макларън, откъдето положиха неистови усилия да привлекат Оскар Пиастри.