Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Култард хвали Фетел

Култард хвали Фетел

27
0

В неделния ден Себастиян Фетел постигна своята 40 победа при едва второто си състезание за Ферари и това разбира се веднага предизвика сравнения с Михаел Шумахер, който върна титлите в Маранело след повече от 20 години суша. Сега действително има много паралели, защото сушата отново е със сериозна продължителност (последната титла за Скудерията е тази при конструкторите от 2008 г.), но доброто представяне на германеца още от началото на сезона дава надежди за прекъсването ѝ. Бившият пилот Дейвид Култард, който в момента коментира за ВВС, също прави подобни паралели и се връща към ерата на Шумахер и „супер мозъка“ Рос Браун.

„Фетел явно е загърбил неуспехите си от миналата година и започва да се движи по стъпките на своя идол Михаел Шумахер“, радва се Култард пред The Dominion Post и допълва: „Разбирам тези сравнения, които се правят между двамата. В неделя Себастиян успя да се пребори с двете коли на Мерцедес, както правеше преди Михаел (Култард явно има предвид, че колите на Макларън, една от които караше той, тогава бяха с двигатели на Мерцедес).

Това през миналата година никой не успя да направи, освен в случаите, когато те имаха технически проблеми. Той се справи чудесно с пазенето на гумите и показа нивото, което се очаква от един четирикратен шампион.

Бях много развълнуван от качването на Фетел на най-високото стъпало на подиума и това не бе защото си спомних времената на Михаел. Просто в този ден Ферари спечели, един чудесен отбор, който остави зад гърба си много трудни времена, и Себастиян показа на всичките си критици, че е фантастичен пилот, когато е във форма.“

Но ето и други паралели, които статистиката подсказва. Фетел спечели победа в своето второ състезание за Ферари, докато Шумахер трябваше да кара седем, за да победи в Барселона през 1996 г. Освен това 4-кратният световен шампион спечели своята 40-а победа (в момента той е само на една зад Сена във вечната ранглиста по брой победи) в своето 141 състезание. За сравнение Шумахер спечели своята 41-а победа в 141-ата си надпревара на Монца през 2000 г.

„Познавам Себ от много дълго време“, продължава Култард. „Когато аз завършвах своята кариера в Ред Бул, той имаше огромен респект от по-възрастните пилоти. Държал се е винаги с мен така. И когато беше в Торо Росо, и когато стана световен шампион, и когато стана 4-кратен шампион, и когато миналата година бе в трудна фаза, с която успя да се пребори, и сега когато вече е във Ферари.

След множество часове обграден от пресата ние разговаряхме с него пред камерите на ВВС. Той говореше с мен така, както винаги е говорил. Може би много хора няма да се съгласят, но той не е лош човек. Той си взе достатъчно време да обмисли отговорите си и обясни, какво в действително означава победата за Ферари за него. Той е един комуникатор.

Ако Кими бе най-отгоре на стълбичката, може да се хванете на бас, че щеше да се наслаждава на победата по своя си начин, да даде кратки отговори на въпросите към него. Себ се представи страхотно, въпреки че със сигурност и на него му се искаше да приключи по-бързо и да празнува с отбора.“