Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Как Лауда убеди Хамилтън да премине в Мерцедес?

Как Лауда убеди Хамилтън да премине в Мерцедес?

31
0
Люис Хамилтън,Рон Денис

Това, което мнозина смятаха за невъзможно, от петък вече е факт. Люис Хамилтън напуска в края на сезона екипът, който го създаде и след шест сезона за Макларън във Формула 1 догодина ще кара за Мерцедес. Много наблюдатели логично си задават въпроса, какво е накарало пилот, мечтаещ още титли във Формула 1 да смени отбора, с които всеки старт се бори за победа с тим, който през последните три години рядко успява да класира пилот на подиума. Ники Лауда обяснява, как е успял да убеди Хамилтън, който си е задавал същия въпрос.

“В разговорите помежду ни стана дума точно за този въпрос, който си задаваше и Люис”, обясни Лауда пред ВВС. “Казах му: Ако търсиш ново предизвикателство, отборът на Мерцедес е правилния избор.”

Хамилтън е бил привлечен от възможността да блесне постигайки успехи за екипа, с който дори Михаел Шумахер не успя да постигне почти нищо.

“Шумахер не успя да изведе Мерцедес до върха за три години. Ако ти успееш да направиш това нещо със сигурност ще дадеш основания на хората да смятат, че си още по-добър от преди и ще оставиш сериозно впечатление.”

Въпреки че този аргумент е бил само един от многото в решението за смяна на отбора, Лауда смята, че именно той е убедил англичанинът да смени “тапетите”.

“За един сериозен борец, какъвто безспорно е Люис, тази възможност със сигурност е много интересна. Той е може би най-добрият пилот в кола, която не разполага с особени качества, изключително бърз е и не прави никакви компромиси.

Въпреки това преминаването му в Мерцедес ще има изключителен мотивационен ефект върху целия отбор. Всички знаем, че в момента е невъзможно да победиш, ако не разполагаш с добра кола.

Важното е, че Рос Браун и хората около него намериха проблемите в колата и за следващата година ще могат да направят една още по-добра кола. Шансовете за това са добри, защото много неща ще бъдат променени. Люис също ще бъде много мотивиран, защото ако колата е добра, той без съмнение ще печели победи.

Преминаването му в отбора ще има положителен ефект и върху Нико Розберг. Смятам че той ще стане още по-бърз и по този начин ще постави и Хамилтън под напрежение.”