Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Какво всъщност обсъждат отборите и Еклестън в Канада?

Какво всъщност обсъждат отборите и Еклестън в Канада?

41
0

Съмнения се появиха относно достоверността на информацията за това какво са обсъждали на срещата си Бърни Еклестън и шефовете на отбори на срещата си в петък. Според някои източници и издания темата е била създаване на независим, алтернативен на Формула 1 шампионат, който да е извън юрисдикцията на ФИА. Според други обаче всъщност се търси начин да се постигне най-после ново споразумение Конкорд, което да сложи край на несигурността в Гран при.
В коментарите относно първия вариант се твърди, че дори само споменаването на отделен шампионат е показателно за растящото раздразнение на отборите в F1 спрямо случващото се във ФИА и с президента й Макс Мозли. Въпреки че на практика нито един екип от Гран при не коментира скандала с англичанина (изявления бяха дадени от автомобилните компании, а не от отбори), се знае, че мнозинството са негативно настроени спрямо ситуацията и се смята, че тя не е добра за Формула 1. При това положение Еклестън лесно би могъл да влезе в ролята на обединител на тимовете, след като вече неколкократно изрази мнение, че победата на Мозли във вота въобще не означава, че след това той ще може да си върши нормално работата:
Знаех, че ще победи. Нямаше начин да загуби. Но все още смятам, че това не е добре за него или за ФИА. За мен ситуацията е особено трудно, тъй като управлявам група от Формула 1 компании, а отборите и производителите рязко му се противопоставят. 62% от клубовете във ФИА обаче гласуваха да остане.
В същото време не всички екипи в Гран при са доволни от някои проекти, като например въвеждането на системата за пестене на енергия, която впоследствие да се използва за увеличаване на мощността (KERS – Kinetic Energy Recovery System). Идеята е именно на Макс Мозли и докато отборите признават екологичните предимства и усилията да се опазва околната среда, то разработката нито е проста, нито евтина. При това положение не са малцинство задаващите въпроси като например как се очаква да се намалят бюджетите, ако екипите трябва да правят непрекъснато подобни нововъведения.
Всичко това са глупости. Пестим разходи от двигателите – това е добре. Но се предполага, че някои от големите отбори понастоящем харчат суми от порядъка на 70 милиона долара за KERS с надеждата да спечелят някакво предимство. А това означава, че по-малките екипи трябва да търсят средства от порядъка на 5-10 милиона долара, с които по принцип не разполагат. Единият от вариантите на KERS е с батерии за складиране на енергията. Те струват 150 000 британски паунда за един комплект, който ще се изхвърля след всеки старт. Къде е смисълът в това? Но вървим в тази посока – няма начин, докато Мозли е на власт – категоричен е инженер от един от отборите в Гран при, пожелал да остане анонимен.
В същото време Еклестън продължава на налива масло в огъня, твърдейки, че за екипите в Гран при не е проблем да се справят дори без управлението на ФИА.
Със сигурност не проповядвам алтернативен шампионат, но на теория могат да сключат свои сделки с телевизиите и с въобще с когото искат. НАСКАР се справят напълно самостоятелно в Щатите, но не знам дали тук искат да направят същото. Аз имам споразумение с ФИА в качеството й на управляваща организация, но докато не съществува нов Конкорд, отборите са свободни да правят каквото пожелаят – твърди Бърни.
Според британския вестник “Експрес” президентът на Тойота Джон Хаует е признал обсъждането на независим шампионат. Според него е твърде малко вероятно нещо такова да се случи и повечето екипи били против отцепване. По-скоро се търсело сключването на нов договор Конкорд.
Каквото и да се случва всъщност в офисите на пистата Жил Вилньов, ясно е, че във Формула 1 далеч не се чувстват спокойни и уверени, а търсят начин да сложат край на всичко, което може да се сметне за увреждащо имиджа на спорта. Гран при така или иначе страда прекалено много през последните години от скандали, които нямат нищо общо с надпреварите на пистите.