Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Какво всъщност представлява новото правило за двигателите

Какво всъщност представлява новото правило за двигателите

33
0

През тази година пилотите ще разполагат само с осем двигателя за целия сезон. Преди време се разбра, че като част от програмата на ФИА за намаляване на разходите, правилото за двигател, който трябва да издържа 2 състезания просто беше леко променено, като състезанията станаха 3. Но има нещо друго, което е много интересно.

Правилото гласи:
Всеки пилот може да използва максимум осем двигателя в рамките на един сезон. Ако пилота използва повече от осем двигателя, той ще бъде изместен с 10 места назад на стартовата решетка за всяко състезание, в което допълнителния двигател се ползва.

Дотук добре, но ето какво се получава- за разлика от 2008-ма, тази година липсва едно уточнение. Никъде не се споменава, че тези двигатели трябва да се ползват последователно. Това значи, че пилотите могат да избегнат риска от това да използват един и същ двигател за тежки, натоварващи мотора писти като Спа и Монца.

Другото много важно нещо е, че наказание за извънпланова смяна ще бъде налагано чак след като пилота напълно е изразходил запаса си от осем агрегата.

Това значи, че един пилот теоритично може да използва един двигател за квалификацията и друг за състезанието, без да му бъде наложено наказание.

За сметка на това обаче, една скоростна кутия трябва да бъде използвана през четири поредни състезания.

Най-вероятно, както всяка година, ще има различни интерпретации на правилата от различните отбори, също както и последвали контестации. Какво точно предстои да се случи естествено тепърва предстои да разберем.