Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Календарът за новия сезон все още не е потвърден

Календарът за новия сезон все още не е потвърден

36
0
Ники Лауда и Бърни Екълстоун
Лауда с Екълстоун, снимка: Мирко Щанге

Календарът на Формула 1 за 2012 г. все още не е окончателен, но вече предизвиква известно напрежение между отборите и управляващият търговските права на Гран при, Бърни Еклестън. Причина за него е точка в точка 10.9 от договора Конкорд, в която е написано, че ако календарът е от повече от 17 състезания или че ако 50% от състезанията са извън Европа или САЩ, организаторите трябва да се допитат до отборите и да търсят тяхното одобрение. Според предварителния списък от състезания, броят на надпреварите е 20, като 11 от тях са извън Европа и САЩ (или 55%).

Заради това организацията на отборите във Формула 1, ФОТА, e обърнала внимание на Бърни Еклестън. Въпреки това англичанинът остава спокоен и отговаря иронично:

„Не е нужно да пътуват и да участват, ако не желаят. Да се оплачат в полицията. Трябва да са щастливи, че има състезания, защото иначе всички щяха отдавна да са банкрутирали.“

Подобни думи едва ли са се харесали на екипите. Особено неприятно им е, че никой не се е допитал до тях при изготвянето на програмата за следващата година.

„Има си определена процедура за одобряването на календара, особено когато има повече презокеански състезания“, нервира се шефът на Рено, Ерик Болие. „Нашето участие е задължително, защото става дума за повишаване на разходите.“

От ФОТА са изпратили и писмо на президента на ФИА, Жан Тод, който обаче не иска да се бърка в този проблем и смята, че изготвянето на календара е по-скоро работа на собственика на търговските права. Ролята на ФИА в този въпрос била силно ограничена и е просто да одобри предложения от Еклестън график. Като особено проблематични се смятат седемте състезания между 23 септември и 25 ноември.

Въпреки воя на някои от собствениците на отборите, има и такива, които нямат особен проблем с календара, защото в крайна сметка повечето състезания означават и повече приходи. Така например от Заубер не са много развълнувани от случващото се.

„Имаме определени права предвидени в Конкорд, които ни дават възможност да одобряваме календара, ако е необходимо“, обяснява Мониша Калтенборн от Заубер. „Тази процедура не бе спазена сега, но трябва все пак да помислим и какъв ще е крайният резултат. Смятам, че трябва да одобрим разширяването на календара и ние от Заубер ще го направим.“

Според нея е излишно да се създава напрежение, а отборите трябва да се съсредоточат върху по-важни неща.

„Разбира се, че някои дати можеше да са по-удобни за нас, но като цяло сме доволни от календара.“