Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Калтенборн: Не сме обещавали нищо на Камуи за 2013 г.

Калтенборн: Не сме обещавали нищо на Камуи за 2013 г.

30
0
Бърни Екълстоун,Мониша Калтенборн

Екипът на Заубер през тази година е с напълно нов пилотски състав. И докато Серхио Перес премина на по-високо ниво, присъединявайки се към отбора на Макларън, то за Камуи Кобаяши не остана място след идването на Нико Хюлкенберг и Естебан Гутиерес. Така за японецът остана единствено да се надява на място в AF-Corse-Ferrari от шампионатите за издръжливост WEC. През тази седмица Кобаяши ще тества за отбора на Алканиз.

В тима на Заубер са изненадани, че Кобаяши, въпреки че е най-успешният представител на своята страна във Формула 1, не получи достатъчно подкрепа от своята страна, за да продължи своята кариера.

„Когато Камуи се присъедини към нашия отбор, той нямаше никакви спонсори”, спомни си Мониша Калтенборн пред Formula1.com. „Ние обаче бяхме убедени в неговия талант и това бе правилната крачка според нас.”

Кобаяши записа 58 участия за Заубер (първите две от неговите 60 бяха за Тойота през 2009 г.), в който постигна 122 точки и една най-добра обиколка в Гран при на Китай през 2012 г. Най-успешното му състезание пък бе на пистата Сузука в родината му през същата година.

„Той успя да повлияе на публиката по начин, какъвто не бях виждала преди, определено бях развълнувана”, обясни Калтенборн за скандиранията публиката по време на награждаването в Япония. Тя обаче не иска да чува твърдения, че Кобаяши е бил изхвърлен от отбора заради парите на Естебан Гутиерес. „Не сме обещавали нищо на Камуи за 2013 г. Той бе страхотен отборен играч, който допринасяше много за доброто настроение в екипа. За нас е изключително изненадващо, защо Япония, чието население обича моторните спортове, по никакъв начин не подкрепи своя пилот.”

Новият болид С32 се представи чудесно по време на първите предсезонни тестове. Новата кола, със сериозно модифицирани кутии на радиаторите и неповторим нос, направи завъртя общо 430 обиколки без всякакви проблеми и с много добра скорост.

„Надяваме се на много по-добро представяне от миналата година”, заяви Калтенборн. „Взехме колата от 2012 г. за база и се концентрирахме върху това, да отстраним слабите страни, които разпознахме. Освен това разполагаме с двама пилоти, които според нас имат необходимите качества, за да вървим напред. През миналата година често чувахме, че разполагаме с голям потенциал, който обаче не успяхме да превърнем в точки. Надяваме се сега Нико да успее да се възползва напълно от този потенциал, който със своята скорост и опит определено ще бъде полезен и на инженерите. Виждаме в негово лице сериозно подкрепление, което се надяваме да успее да използва напълно потенциала на колата.”