Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Камуи Кобаяши: Ако нямаш снимка на подиума, все едно не си бил...

Камуи Кобаяши: Ако нямаш снимка на подиума, все едно не си бил в F1

55
0
Камуи Кобаяши

Нямаше човек в падока на Формула 1 на Сузука, който да не се усмихне при вида на щастливия Камуи Кобаяши след финала на Гран при на Япония. Пилотът на Заубер спечели първи подиум в кариерата си пред родна публика и радостта му бе огромна.

– Камуи, осъзна ли вчерашното си постижение?

– Честно казано, още не съм съвсем наясно, тъй като бях доста зает след надпреварата. Миналата вечер имаше парти с фенове на Сузука, а тази сутрин се върнах на пистата, защото имаше още едно организирано събитие с над 5000 запалянковци. Беше крайно напрегнат уикенд. Бях много уверен преди пристигането си в Япония, но в петък се оказахме по-бавни от очакваното и това ни разтревожи. Квалификацията обаче се получи добре (освен загубеното заради жълт флаг време) и накрая състезанието бе страхотно.

– Какво означава за теб лично този първи подиум?

– Винаги съм смятал, че когато погледнеш назад, трябва да имаш поне един подиум, за да се смяташ наистина за пилот от Формула 1. Без снимка на почетната стълбичка все едно не си бил в спорта. Така че означава много за мен.

– Често казваше преди точно тази надпревара, че искаш да финишираш в топ 3. Това бе доста смело изявление. Какво те направи толкова уверен?

– Преди всичко имах огромна вяра в отбора. Второ, знаех, че имаме бърза кола. И трето, имах много добро усещане в събота, а след загряващата обиколка вече чувствах, че нещата ще се получат. Имах няколко възможности по-рано този сезон, но ги изтървах. А бях наясно, че потенциалът е налице и този път всичко премина гладко.

– Какво мислеше, като чувстваше, пресичайки финала?

– Напрежението моментално падна и си отдъхнах. Без съмнение това бе изключително важно състезание за кариерата ми. И освен това си помислих, че вече можем да се борим за петото място при конструкторите.

– Как беше на подиума срещу трибуната, където сънародниците ти скандираха името ти?

– Не може да се опише с думи. Беше фантастично да видя всички тези хора в родината си, толкова емоционални и щастливи. Никога няма да го забравя. Искам да благодаря на японските фенове за невероятната им подкрепа към Заубер и мен самия.