Начало Автомобили Карлос Гон: Решението да избягам от Япония бе най-трудното в живота ми

Карлос Гон: Решението да избягам от Япония бе най-трудното в живота ми

Карлос Гон
Карлос Гон; снимка: Nissan

Бившият шеф на Renault Nissan Карлос Гон даде пресконференция днес в Бейрут, Ливан – първата му поява пред представители на медиите от ареста му през ноември 2018 г. в Токио, Япония. Гон бе задържан в продължение на повече от 100 дни, след това бе пуснат под огромна парична гаранция и навръх Нова година избяга от страната. На 31 декември 2019 г. той пусна кратко изявление, в което посочи, че е напуснал тайно страната заради съдебната й система, отнасяща се нечовешки към обвинените и погазваща човешките им права.

Гон пристигна в залата за пресконференции десетина минути преди официално обявения час на събитието

С него имаше бодигард, който се отстрани от подиума малко преди началото на изявлението. Гон поздрави присъстващите на три различни езика и продължи изказването си на английски. Той бе категоричен, че е невинен и целта му е да изчисти името си след като почти 14 месеца нямаше възможност да изложи своята гледна точка.

Гон заяви в началото на изявлението си, че очаква днешния ден от повече от 400 дни.

„Не съм тук да говоря за това как напуснах Япония. Тук съм, за да хвърля светлина върху една система, която нарушава основни човешки права. Тук съм, за да изчистя името си. Аз изобщо не трябваше да бъда арестуван. Вместо това бях представен направо като виновен пред очите на света”, каза Гон.

„Аз бях готов да се пенсионирам още преди юни 2018 г. За съжаление приех предложението да продължа да работя по интегрирането на двете компании (Renault и Nissan – б.р.). Някои от японските ни колеги решиха, че единственият начин да се отърват от влиянието на Renault върху Nissan e да се отърват от мен.”

„В продължение на 17 години бях ролеви модел в Япония. Изведнъж японската прокуратура започна да ме описва като „студен, алчен диктатор”. Бях разпитван до 8 часа всеки ден без да присъства адвокат. Прокурорът ми повтаряше: „Ще стане по-лошо, ако просто не признаеш”. Извън килията се изкарват по 30 минути на ден. Взима се душ два пъти седмично. Опитах да помоля за увеличение на времето за баня, но ми бе отказано. Забранено е взимането на лекарства, дават се единствено наличните в центъра за задържане медикаменти. Никой не говори френски или английски. Ако е необходимо да комуникираш, се праща молба за преводач, който идва веднъж седмично.”

„Бягството бе най-трудното решение в живота ми, но бях изправен срещу система с 99,4% успеваемост на обвиненията. Вярвам, че това число е дори по-високо за чужденци. Съглашателството между Nissan и прокурорите бе повсеместно. Бяхме далеч от бърз процес. Не бе трудно да се стигне до заключението, че или ще умра в Япония, или трябва да се измъкна.”

„Аз не избягах от правосъдието, а от несправедливостта и политическото преследване. Тази система е безразлична към истината, безразлична към честността и нормалните процедури.”

Изложението на Карлос Гон продължи близо час и 10 минути. В края му той изрично посочи, че обича Япония и нейните граждани и че е получил страхотна подкрепа от хората, които е срещал по време на разходките си по токийските улици.

„Защо тогава Япония се отплати с толкова зло на доброто, което съм сторил за страната?”, каза още Гон.