Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Карлос Слим смята, че Мексико има добри шансове за кръг от шампионата

Карлос Слим смята, че Мексико има добри шансове за кръг от шампионата

51
0
Серхио Перес

Въпреки че повече от 2 десетилетия Мексико не попада в календара на Формула 1, родината на Серхио Перес и Естебан Гутиерес определено обича този спорт. Първото състезание в страната се провежда през 1963 г. До 1970 г. Гран при на Мексико се провежда в столицата Мексико сити, като публиката достига до 200 хил., които подкрепят местните герои Рикардо и Педро Родригес. Двамата се превръщат в легенди, след като намират смъртта си в катастрофи по време на състезания във Формула 1.

През 1986 г. надпреварата се завръща в календара в мексиканската столица, където Герхард Бергер печели своята първа победа в Гран при. През 1992 г. пък е последното състезание на пистата Ерманос Родригес, когато Михаел Шумахер за първи път се качва на подиум.

От тогава изтече доста вода, но след влизането на Серхио Перес във Формула 1 нещата се промениха. Интересът към спорта отново се покачва и това изглежда дава основание на Телмекс, най-голямата комуникационна компания в страната, собственост на най-богатия човек на планетата, Карлос Слим, да се опита да върне състезанието за Гран при на Мексико в календара.

„Смятам, че в Америка има потенциал за повече състезания“, цитиран е Карлос Слим Домит, син на Карлос Слим, в изказване пред FIA-Journal. „Мексико е правилното място за това. Положението в страната е стабилно, икономиката ни се развива добре. Сега имаме и пилоти, с които феновете да се идентифицират. Изглежда всички предпоставки са налице.“

За момента състезанието в Остин (Тексас) е смятано за домашно за мексиканските пилоти, където заради близостта си с Мексико присъстват и не малко техни сънародници. Перес не веднъж обаче е заявявал, че въпреки това би се радвал на истинска домашна надпревара.

„Разбира се това ще повлияе положително на интереса в Мексико“, заявява Перес от своя страна. „След влизането ми във Формула 1 той се повиши значително. Трите ми места на подиума предизвикаха въодушевление, а в момента съм в един от най-великите отбори в историята на спорта. Надявам се да допринеса за завръщането на Мексико в календара.“