Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Катар или Сингапур ще замести Русия; F1 пилоти се опасяват, че легендарни...

Катар или Сингапур ще замести Русия; F1 пилоти се опасяват, че легендарни стартове ще отпаднат от календара в бъдеще

2774
0
Катар, Лосаил
Катар, Лосаил, снимка Алфа Ромео

F1 изглежда е намерила заместник на Гран при на Русия. Състезанието бе извадено от календара на световния шампион след започналата военна инвазия на страната в Украйна. Малко по-късно F1 прекрати и договора за провеждане на надпреварата. За да запази графика си от 23 състезания през сезон 2022, Формула 1 обмисля две различни алтернативи на отпадналото руско състезание. 

Един от вариантите е Катар. Страната подписа дългосрочен договор с F1 и ще има постоянно присъствие в календара на спорта от следващата година. Според слуховете, Гран при на Катар може да се премести на улична писта. В края на миналата година пистата Лосаил за първи път се проведе състезания от този спорт. Надпреварата не фигурира в тазгодишния календар, тъй Катар ще бъде домакин Световната купа на ФИФА, която стартира през ноември. 

Но съвсем наскоро се появи информация, според е възможно провеждане на състезание в края на септември. Това е повече от месец преди старта на Световното първенство по футбол. По този начин което ще постави началото на три последователни надпревари, които ще се проведат в Катар, Сингапур и Япония.

F1 обмисля втори вариант, ако не се получат нещата в Катар. Той се състои в провеждането на две състезания в последователни уикенди на сингапурската писта Марина Бей. Стартовете за двете състезания ще бъдат в различни часове. Връщането на външната писта в Бахрейн също е отбелязано като възможно заместващо събитие.

Междувременно Пилотите от Формула 1 се притесняват, че разширяването на спорта на нови и доходоносни пазари ще доведе до отпадането на някои от най-историческите места от календара.

Тази година шампионатът ще посети безпрецедентните 23 писти, включително Маями. През 2023 г. е планирано още едно вълнуващо състезание по улиците на Лас Вегас. Очаква се разширяването на F1 в САЩ да бъде за сметка на френското трасе. Пол Рикар. Под заплаха от отпадане са дори легендарните писти Спа-Франкоршамп и Монте Карло. Някои пилоти от Формула 1 изразиха своите мнение по този въпрос.

„Смятам, че това са правилните неща, които трябва да се направят от гледна точка на бизнеса. Но определено ще бъде жалко да видим изчезването на някои традиционни писти, които са страхотни за каране и на които сме ходили дълго време.“, заяви пилотът на Астън Мартин Ланс Строл. 

Състезателят на Алпин Естебан Окон обеща да направи всичко възможно, за да запази пистата Пол Рикар в календара.

Не знам каква точно е ситуацията. Определено не съм щастлив да чуя, че състезанието във Франция е застрашено“, каза Окон.

Мисля, че пилотите, отборите и вероятно F1 е на едно мнение по този въпрос“, добави французинът.

Едно от предложенията, които се разпространяват, е бъдещият календар на Формула 1 да включва основна група от престижни постоянни кръгове, а останалите дати за състезания да се редуват ежегодно с други домакинства.

Надявам се, че за в бъдеще ще успеем да намерим компромис. След това продължаваме да се връщаме на местата, на които винаги сме били“, коментира Карлос Сайнц от тима на Ферари.

Бизнесът си е бизнес, а Либърти и F1 ще направят това, което трябваЕвропа е мястото, където е нашето наследство. Мисля, че трябва да продължим да се връщаме на някои трасета, дори и да не е всяка година.“

Шефът на алпийския отбор Отмар Шафнауер също коментира въпроса.

„Трябва да намерим добър баланс между традициите и мястото, откъдето е започнал спортът. Очаквам F1 ще се справи с тази задача и в крайна сметка ще се постигне добър баланс.“