Начало Автомобили Kia подготвят изцяло електрическа версия на Kia Soul

Kia подготвят изцяло електрическа версия на Kia Soul

128
0
Kia Soul EV

Kia Motors потвърдиха, че подготвят изцяло електрическа версия на Kia Soul за определени пазари. Автомобилът трябва да се появи през втората половина на 2014 г.

Kia Soul EV ще е първата електрическа семейна кола, пусната на пазарите извън Корея. Тя ще е с нулеви вредни емиси.

Новият модел ще е важна част от програмата на компанията „Clean Mobility”, чиято цел е да се осигури подходящ транспорт на потребителите ни по цял свят, който да опазва и околната среда – коментира изпълнителният вицепрезидент и главен оперативен директор на Kia Motors Corporation Томас Оу. – Това ще е първият изцяло електрически модел на марката в продажба, но всъщност е второ поколение автомобил от такъв тип за компанията. В него е вложен опитът от развитието на Ray EV (колата се продава в Корея от края на 2011 г. – б.р.).

Soul EV ще е изпълнен в дизайнерския език, демонстриран наскоро при представянето на второто поколение Kia Soul. Моделът е създаден така, че да е максимално практичен. Колата ще може да изминава над 200 км с едно зареждане. Тя ще е с предно задвижване. Прототипните автомобили, с които са тествани различните системи, са създадени на основата на модифицирани версии на Kia Soul от моделна гама 2014 с 81,4 kW електрически мотор.

Ускорението от място до 100 км/ч ще отнема по-малко от 12 секунди, а максималната скорост ще е около 145 км/ч. Зареждането може да става от битовата мрежа, като пълен капацитет се достига за около пет часа.

Soul EV върви на електричество, но в колата са вложени и звукоизолиращи материали, което повишава комфорта на шофьора и пътниците и доближава усещането до тези в премиум класа. Заради липсата на отчетлив звук при работа пък моделът е оборудван с VESS (Virtual Engine Sound System) – тя предупреждава със сигнал при скорост под 20 км/ч и при движение назад.

В интериора са използвани био и рециклирани материали, органични компоненти, както и новоразработени антибактерилани материали и бои.

Прототипните Soul EV преминават понастоящем интензивни тестове в изследователския център на Kia Намянг в Корея, както и в Европа и Северна Америка. Производството трябва да започне през 2014 г.

Основата, върху която е изградена Soul EV, е Soul 2014. Второто поколение на популярния модел е с напълно нова платформа (на базата на последния ceed) с по-дълга база (2570 мм), увеличена с 29% здравина, подобрени окачване и поведение на пътя и т.н.