Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Кими с победа и титла на Интерлагос

Кими с победа и титла на Интерлагос

63
0

Кими Райконен (Ферари) спечели титлата в F1, след като победи в Гран при на Бразилия. Той изпревари с 1 точка пилотите на Макларън Алонсо и Хамилтън, завършили на Интерлагос съответно трети и седми.
###
Кими Райконен (Ферари) спечели световната титла във Формула 1, след като победи в Гран при на Бразилия. Той изпревари с 1 точка пилотите на Макларън Фернандо Алонсо и Люис Хамилтън, които завършиха на Интерлагос съответно трети и седми. Втори е съотборникът на новия шампион в Скудерията Фелипе Маса.
На старта Маса, който се нареди на полпозишън за домашната си надпревара, потегли добре, блокирайки Хамилтън. Райконен стартира чудесно и влезе втори в първия завой. Алонсо притисна съотборника си, англичанинът не издържа и отиде чак четвърти. Малко след това, пак в първия тур, той излезе извън трасето. Кошмарът за Хамилтън бе пълен, след като колата му прекъсна и изостана до 18-та позиция. До края на състезанието той успя да стигне седмо място, което обаче бе недостатъчно за титлата с оглед на класирането на Райконен.
Междувременно Маса води колоната чак до вторите спирания в бокса. Тогава Кими остана две обиколки повече на трасето и излезе пред съотборника си след втория си бокс.
Алонсо бе трети през цялото време. Испанецът не бе достатъчно бърз, за да гони съперниците си от Ферари, но без проблеми опази позицията си. През това време Райконен бе безапелационен начело и дори даде най-бърза обиколка само пет тура преди финала. След това намали леко темпото и спечели първата си титла във Формула 1. Финландецът дебютира в Гран при през 2001 г. със Заубер. За следващия сезон премина в Макларън, където остана до миналата година. Със Сребърните той неколкократно бе в борбата за титлата, но така и не стигна до успеха. За 2007 г. Кими премина във Ферари и се поздрави най-после с короната в Гран при.
Нико Розберг пък завърши четвърти за Уилямс на Интерлагос след страхотна битка с пилотите на BMW Заубер Роберт Кубица и Ник Хайдфелд, които станаха съответно пети и шести. Той бе доста агресивен на моменти, но в крайна сметка надделя. Последната точка спечели Ярно Трули (Тойота).
Надпреварата в Бразилия завършиха 14 пилоти. Още във втората обиколка Спайкър-ът на Сакон Ямамото излетя във въздуха, след като той удари Рено-то на Джанкарло Фисикела. Другият тежък инцидент бе с второто Рено на Хейки Ковалайнен. Всички състезатели за щастие са добре.