Начало Избрани Китай все по-близо до завръщане в F1

Китай все по-близо до завръщане в F1

627
0
Шанхай Интернешънъл Съркюит, Гран при на Китай, F1
снимка: Пирели

Китай е все по-близо до завръщане в F1. Страната от Източна Азия трябва да се завърне в графика на спорта след като пистата Шанхай Интернешънъл отново получи най-високата категория на ФИА- 1, която позволява на трасето да приеме състезание от Гран при.

Гран при на Китай прие първия си старт от F1 през есента на 2004 г. Домакин на събитието бе Шанхай Интернешънъл. Трасето остана част от графика на спорта до 2019 г. Оттогава надпреварата в Китай така и не се проведе заради разпространението на пандемията от коронавирус и прекалено строгите мерки, наложени от китайските власти

Пандемията бе и причината пистата Шанхай да загуби своя сертификат за категория 1. Предишният лиценз беше за срок от три години, но изтече в края на 2019-та. След това избухна глобална здравна криза, която попречи на представителите на ФИА да пътуват до Китай и да направят проверка.

Същевременно компанията, която управлява пистата край Шанхай- Juss Sports съобщи, че от миналата година е възобновена поддръжката на трасето и са извършени ремонтни дейности. Това включва отстраняване на дефектите по повърхността на пистата. Освен това бяха ремонтирани стените с гуми и бе пребоядисан бе подземният свързващ тунел. В допълнение са били сменени седалките на трибуните и извършени подобрения в зоните за сигурност.

Първата инспекция на пистата Шанхай Интернешънъл е била извършена от Федерацията за автомобилни и мотоциклетни спортове на Китай (CAMF) през лятото на 2022 г. По-рано тази година представители на ФИА също инспектираха трасето и върнаха лиценза за категория 1 за още три години. По този начин Шанхай Интернешънъл остава единствената писта, която може да приеме състезания от F1.

Състезанието в Китай трябваше да се проведе на 16 април. За съжаление събитието бе отменено в края на миналата година. Причината за поредната отмяна бе свързана с тогавашните строги мерки и политиката на така наречения „Нулев Ковид.“ По този начин ръководството на F1 се отказа от провеждането на състезанието в Шанхай.

F1 така и не намери заместник на отменената Гран при на Китай. Така се оформи една своеобразна „дупка“ между третия и четвъртия кръг от сезон 2023.

Гран при на Китай трябва да попадне в календара на F1 за 2024 г. Ако това се случи, инспектор на ФИА ще се върне на пистата край Шанхай, за да извърши окончателната проверка един месец преди събитието.

Китай има договор с F1 до края на 2025 г. Говори се, че местният организатор на състезанието работи върху няколко празнични събития, с които да отбележи 20-годишнината от първото състезание от Формула 1 в страната.