Начало Тест драйв Китайските премиум SUV WEY 05 и WEY 03 навлизат у нас

Китайските премиум SUV WEY 05 и WEY 03 навлизат у нас

3232
0
wey03 & Wey05

Автомобилните производители се надпреварват активно в представянето на електрически и plug-in хибридни модели. Основен акцент в комуникацията е колко километра изминава автомобилът на ток. Гордост е, когато се доближат до границата от 100 км при хибридите. Затова бях впечатлен от новите премиум SUV Plug-in модели WEY 05 и WEY 03 на китайците от GWM (Great Wall), които имат пробег от съответно 146 и 136 км. С интерес се включих в организирания от вносителите от Българска Автомобилна Индустрия (БАИ) тест драйв. Тази компания е наследник на Литекс Моторс, които направиха опит за асемблиране на китайски автомобили в Ловеч.

В момента обаче основен предмет на дейност е дистрибуция и продажба на автомобили и автобуси. БАИ е официален представител на GWM, както и на китайския производител на автобуси Zhengzhou Yutong Group Co., Ltd. YUTONG за България. GWM пък е новият глобален бранд, под който ще се продават всички марки на познатата ни група Great Wall.

Тестът бе в околностите на Правец. Имах възможност подробно да разгледам и покарам достатъчно варианти, за да добия впечатления за тях и те са положителни. Автомобилите са с изключителен комфорт, видимо качествено направени, с най-съвременни технологии. Любопитно е, че означението на моделите WEY произтича от името на изпълнителния директор на GWM Джак Вей. Той обаче е и лично ангажиран с нивото им на изработка, съвременен дизайн и функционалност, технологии от последно поколение. Семейството WEY е създадено от глобален екип от над 1600 инженери и дизайнери в съответствие с най-високите стандарти в индустрията. Мрежата от изследователски центрове на GWM вече обхваща Европа, Северна Америка и Азия, включително Япония, САЩ, Германия, Австрия и Индия.

Визуално WEY 05 и WEY 03 доста си приличат. Най-лесният начин да се различат са дръжките на вратите

При WEY 05 те се прибират и се скриват в равнината на вратата, подобно на Range Rover, докато при WEY 03 са стандартни.

На пътя се впечатлих повече от WEY 05, който се усеща е по-стабилен заради по-голямото си междуосие и по-голямо тегло.

С електрически пробег от 136 км за WEY 03 и 146км за WEY 05 на практика говорим за автомобил, който основно се движи на електричество. Двигателят с вътрешно горене дава необходимата сигурност и независимост при дълги пътувания.

Моделите WEY се задвижва от един или два електромотора (преден с мощност от 163 к.с. и заден с мощност 184 к.с. ) в комбинация с 2,0-литров бензинов агрегат с мощност от 204 к.с. и 9-степенна HDCT скоростна кутия. При WEY 05 AWD постига комбинирана максимална мощност от 350 kW (476 к.с.). Гамата WEY03 с предно задвижване е с 270 kW (367 к.с.), а при WEY 03 AWD мощността е 325 kW ( 442 к.с.). Комбинираният въртящ момент при WEY 03 FWD е 500 Nm, за WEY 03 АWD е 685 Nm, а за WEY 05 – 847 Nm.

Използваните в автомобилите батерии са производство на SVOLT. Това е дъщерна компания, специализирана в разработка и производство на батерии за хибридни автомобили. SVOLT продава батериите си и на други OEM производители като Stellantis, Geely LiMotor, XPeng и Leapmotor, както и на Spotlight, съвместното предприятие между GWM и BMW, произвеждащи eлектрическо Mini в нова фабрика в Джандзяган.

Капацитетът на батериите за вариантите WEY 03 e 34 kWh, а за WEY 05 – 39,67 kWh

Зареждането може да става на (АС) станция с 11 kW/h за около 3 часа и 30 минути (0%-100%) или на правотокова бързозарядна станция (DC) с 50 kW/h до 53 минути (0%-80%).

В интериора GWM WEY 03 и GWM WEY 05 разполагат с по 3 дисплея. Зад волана е разположен 9,2-инчов цветен инструментален панел. На него се визуализира информацията, необходима за управление на автомобила. Тази информация се допълва от Head up Display. GWM WEY 05 Luxury разполага с AR-Head up Display (добавена реалност), докато останалите варианти са със стандартен Head up. Централно е разположен 14,6-инчов мултимедиен сензорен екран. Доста интуитивно е управлението му, защото организацията на менютата му много прилича на смартфон.

Отделен 9-инчов екран е отреден за управление на климатичната система. Той се намира под мултимедийния сензорен екран. Интегрираният гласов асистент позволява интуитивно управление на климатика, прозорците, мултимедията и системните настройки. За мултимедия, връзка със смартфон и зареждане GWM WEY разполага с Bluetooth, USB тип А и С, безжично зареждане, както и Android Auto и Apple CarPlay. Опционалната система за съраунд звук „Infinity“ се състои от 12 високоговорителя, които предлагат отличен звук и активно намаляване на шума.

GWM WEY разполага с възможности за избор от режими на движение в зависимост от условията

Във WEY 03 FWD изборът е между Normal, Electric, Charge, Sport и Snow. При версията WEY 03 AWD и WEY 05 са възможни осем режима – Normal, Electric, Charge, AWD, Snow, Mud, Sand и Sport. Налице са и системи за подпомагане на водача и повишаване на безопасността: Адаптивен круиз контрол, Автоматично аварийно спиране (АЕВ), Откриване на мъртвата зона, Предупреждение за отворена врата, напускане на пътната лента, Паркинг асистент и т.н.

Съвкупността от системите за безопасност допринася GWM WEY 03 и GWM WEY 05 да получат 5 звезди – най-високата оценка при тестовете за безопасност в Euro NCAP.

GWM WEY 03 и GWM WEY 05 се продават с гаранция от 5 години без ограничение на пробега и 8 години гаранция или 160 000 км на батерията.

WEY 05 AWD се предлага на цена 109 990 лв. с ДДС, като може да достигне до 119 990 лв. с включване не всички възможни екстри. WEY 03 с предно задвижване е 93 900 лв. По-луксозният вариант е 101 990 лв. за версията с предно задвижване и 107 990 лв. за AWD. Цените не изглеждат ниски, но ако ги сравним с подобни луксозни автомобили и техническите параметри които предлагат, ще установим, че са конкурентни. Всичко обаче е напълно ново като техника и инфраструкура на предлагане и трябва да изчкаме, за да видим как ще се запазват качествата на продуктите, как ще се развие мрежата за резервни части и т.н.