Начало Автомобилни новини Китайците не погребват надеждите си за Saab, има и други желаещи да...

Китайците не погребват надеждите си за Saab, има и други желаещи да станат собственици на шведите

36
0
SAAB,Youngman

Китайският автомобилен производител Youngman отново заявява желанието си да възроди шведската марка Saab. Той е готов да заплати на сегашния собственик на бренда – Swedish Automobile, сумата от $731 млн. Именна такава сума китайците са готови да инвестират за възможността да произвеждат нови автомобили, базирани на новата платформа на шведите Phoenix.
През следващата седмица висшето ръководство на Youngman начело с генералния директор и собственик на компанията ще посетят щаб-квартирата на Swedish Automobile. В случай, че двете страни се договорят, производството на новия Saab 9-3 може да започне 15 седмици след подписване на необходимите документи.
При предишните си опити да придобие Saab, Youngman срещаше непреклонно откази от страна на GM, бившия собственик на скандинавската компания, поради нежеланието на концерна да предаде на азиатците технологии и ноу-хау, внедрени до момента в бившата им компания.
Сега обаче новата платформа Phoenix е изцяло собствена разработка на шведите, което не би трябвало да предизвика нова намеса на американския концерн. Тя е създадена на модулен принцип и може да се използва освен в новия 9-3, така и за компактния 9-2, както и при перспективния голям седан 9-7.
Освен китайската компания Youngman, желание да закупят изцяло или частично фалиралия Saab в последно време изявиха и още две компании – индийската Mahindra & Mahindra и турската Brightwell Holdings. Последната, занимаваща се инвестиции в енергетиката и транспорта, заяви, че вече води съответните проговори с представители на скандинавците.