Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Клаузата, която дава възможност на Верстапен да напусне Ред Бул, изтича тази...

Клаузата, която дава възможност на Верстапен да напусне Ред Бул, изтича тази неделя

2288
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Спас Генев

Клаузата, която дава правото на Макс Верстапен да напусне Ред Бул автоматично, изтича тази неделя. Това съобщава италианското издание Corriere della Sera.

Според нея Макс ще може си тръгне свободно от тима след края на сезона, ако е по-назад от 3-ото място в шампионата при пилотите след Гран при на Унгария. В момента той е точно на тази позиция, като има 21 точки аванс пред 4-ия Себастиан Фетел.

И за да изостане зад пилота на Ферари, Макс трябва да вземе не повече от 3 точки, а Себастиан задължително да спечели състезанието. А това в момента изглежда много малко вероятно да се случи.

„Шансовете Макс да остане при нас са 99%“, каза в тази връзка на Хунгароринг главният съветник в екипа на Ред Бул Хелмут Марко пред австрийската телевизия ORF. „Има малък математически шанс да напусне, но не мисля, че това ще се случи. Не съм добър в сметките, но за да стане това, Себастиан трябва да спечели състезанието. А Макс да не вземе точки.“

Марко обаче твърди, че дори това по някакъв начин да се получи, Верстапен ще остане в Ред Бул по лични причини. Според немския Motorsport magazin обаче вероятността Макс да напусне тима остава. Изданието съобщава, че в Унгария шефът на Мерцедес Тото Волф се е срещнал на вечеря с бащата на Макс – Йос Верстапен.

Тези дни Макс и Хамилтън водят полемика на Хунгароринг. Холандецът каза, че много пилоти биха спечелили 5 световни титли, разполагайки с колите на Люис през годините. И че Хамилтън никога не е бил поставян под напрежение от съотборниците си. Британецът пък заяви, че няма нищо против Верстапен да му бъде съотборник и двамата да премерят сили с еднаква техника.