Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Клубове на ФИА изразиха подкрепата си за Бин Сулайем

Клубове на ФИА изразиха подкрепата си за Бин Сулайем

248
0
Мохамед бин Сулайем
Мохамед бин Сулайем; снимка: Майкъл Потс

Клубове на ФИА изразиха подкрепата си за Мохамед бин Сулайем. Според тях, бившият рали пилот трябва да съди всички, които са отправили клевети към него и федерацията. Бин Сулайем беше подкрепен и от спортни федерации в Северна и Южна Америка.

Наскоро президентът на ФИА беше разследван за предполагаем опит за намеса в резултатите на Гран при на Саудитска Арабия 2023. Също така се твърдеше, че Бин Сулайем е настоявал да се спре сертифицирането на новата писта в Лас Вегас. Уличното трасе прие за първи път кръг от F1 в края на миналата година

ФИА проведе разследване по двата случая и в крайна сметка оправда Бин Сулайем. На свой ред той изпрати писмо до членовете на ФИА. В него той твърдеше, че се цели дестабилизация на организацията и на самия него.

Малко след като новината за оправдаването на Бин Сулайем няколко клуба-членки на ФИА публикуваха писмо в негова подкрепа. То беше подписано от повече от 30 представители на клубове-членове на ФИА и спортни федерации от Северна и Южна Америка. Всички те изразиха категорична подкрепа за бившия рали състезател.

В писмото ясно се посочва, че те са недоволни от последните обвинения срещу Бин Сулайем. Той беше разследван заради това, че се е намесил в решението на стюардите по време на миналогодишната Гран при на Саудитска Арабия. Бин Сулайем също така е превишил правата си при подписване на сертификата за безопасност на пистата в Лас Вегас.

Самото писмо беше публикувано на уебсайта на ФИА. В него клубовете заявяват, че „препоръчват на федерацията да започне съдебни действия срещу онези, които без причина клеветят ФИА и нейното ръководство“.

Според клубовете смятат, различните съобщения за ситуацията около Бин Сулайем целят умишлено да се опитат да навредят на ФИА.

„Обвиненията в некоректност и неетични практики, разпространявани от някои представители на печатните и цифровите медии, имат за цел единствено да навредят на ФИА и нейното ръководство, особено на президента“, се казва в изявление на клубовете.

Клубовете също така напълно подкрепят констатациите на ФИА. Федерацията освободи Бин Сулайем от отговорност за неправомерни действия след 30-дневно разследване. То беше проведено от служителя по съответствието на ФИА и нейната Етична комисия от шестима души, което включваше разговори с 11 свидетели

„Резолюцията на Комисията по етика потвърждава, че президентът на ФИА, г-н Мохамед бин Сулайем, е действал почтено, прозрачно и независимо“, се казва в писмото.

„Изборът на президент е записан в Устава на ФИА и е от изключителната компетентност на членовете с право на глас. Той не се влияе от лица извън организацията, които се опитват да се намесват заради собствения си интерес.“

„Ние одобряваме и ратифицираме нашия вот на доверие в подкрепа на г-н Мохамед Бин Сулайем, за неговото управление на ФИА и за напредъка му в изпълнението на ангажимента му да трансформира федерацията по етичен и прозрачен начин, за да служи по-добре на своите членове.“

Писмото е подписано от 34 клуба и спортни федерации от Северна и Южна Америка. Тук се включват представители на Колумбия, Канада, Еквадор, Коста Рика, Перу, Панама, Гватемала, Уругвай, Мексико, Венецуела, Бразилия и  Никарагуа. Други страни, подписали писмото са Пуерто Рико, Куба, Доминиканската република, Чили, Белиз, Парагвай, Хондурас, Аржентина, Чили, Салвадор, Боливия, Кайманови острови, Бахамски острови, Хаити, Ямайка, Гвиана, Тринидад и Тобаго и Антигуа.

Списъкът съдържа и подписа на Фабиана Екълстоун. Бразилката е съпруга на бившия шеф на F1 Бърни Екълстоун.  Фабиана дори се очертава като потенциален бъдещ кандидат за президент на ФИА още на следващите избори през 2025 г. Разбира се, всичко зависи от това дали Бин Сулайем ще се кандидатира за втори мандат начело на ръководния орган.