Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Кой ще кара втория Спайкър на Нюрбургринг?

Кой ще кара втория Спайкър на Нюрбургринг?

34
0

След уволнението на Кристиян Алберс в екипа на Спайкър се отвори място за което кандидатстват голям брой пилоти. Сред най-спряганите имена са Нарайн Картикеян, Кристиян Клийн и Маркус Винкелхок, като в последните часове бе включено и името на испанеца Ролдан Родригес състезаващ се в GP2.
След като във вторник не много изненадващо бе съобщено, че договора на Кристиян Алберс с екипа на Спайкър се прекратява, веднага започнаха и спекулациите относно това, кой ще е неговият заместник. Колин Колес е влязъл в контакт с множество пилоти, но решение за това, кой ще кара втория болид на екипа все още няма.
Многообещаващ кандидат за мястото изглежда тест пилота на Уилямс Нарайн Картикеян, който през 2005 г. вече бе в един отбор с Колес, тогава екипа бе известен още като Джордан. Предимство за индиеца са и огромния брой лични спонсори, които индиецът има. „Нарайн”, заяви Колес днес „е една от най-добрите възможности за нас. Смятам че той ще бъде добър избор, но все още проучваме нещата около него. Информирали сме Уилямс за нашия интерес.”
Друг горещ кандидат за свободното място е Кристиян Клийн, който според неофициална информация е посетил фабриката на екипа в близост до Силвърстоун. След чудесното си каране в петък следобед на мястото на Бътън по време на Гран при на Великобритания австриецът отново обърна внимание на множество тимове върху себе си. Освен това той бе сред основните кандидати за място в отбора още през зимата. Неговият мениджър и баща Йоханес вчера отрече за преговорите със Спайкър, но посещението във фабриката е многозначително.
В никакъв случай не е изключена и възможността Маркус Винкелхок да участва в Гран при на Европа, като участието на втори германец в тима ще предизвика неимоверен и оправдан интерес към екипа именно в Германия. Колес има много добри впечатления от Винкелхок, който бе тестпилот на екипа през миналата година, като неговата единствена слабост е, че няма да донесе почти никакви пари на екипа от лични спонсори. „Можем да направим услуга на Маркус и да го пуснем да кара у дома, още повече че той не е тествал много за нас през тази година”, заяви за Винкелхок, Колес.
Според Колес, който е германец от румънски произход, националността на пилота няма да е определяща, както и парите които ще донесе. Много по-важно било той да е силен пилот и да поведе отбора напред и да събере вниманието на публиката, а по този начин вероятно и на спонсорите.
Все пак обаче както подчерта Колес уволнението на Алберс е най-вече по комерсиални причини, след като един от спонсорите на холандеца е закъснял с вноската си. Завръщане на Алберс обаче не бе категорично изключено от тим шефа: „Никога не трябва да казваш „никога”. Все пак Формула 1 е един от най-динамично живеещите спортове.”
Освен гореспоменатите пилоти днес излезе наяве и ново име, това на Ролдан Родригес. Испанецът е пилот в GP2 за екипа на Минарди-Пикет. Според спортния шеф на този отбор Джовани Минарди от Спайкър са проявили интерес към техния състезател и са попитали дали Родригес би имал интерес към място в екипа на холандците. Според Минарди решението щяло да зависи само и единствено от Родригес, който проявил интерес. От Минарди-Пикет били готови да пуснат пилота си въпреки че нямали особено желание да го губят по средата на сезона.
Родригес е на 23 години и най-добрия му резултат до момента бе 4-то място в Барселона пред родна публика. През 2005 г. той участва в тестове във Формула 1 за екипа на Минарди. През 2006 г. той победи без особени проблеми в Формула 3000 Европейски серии, в който през тази година участва и нашия Владо Арабаджиев, като освен това стана и вицешампион в испанската Формула 3.