Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Колата на Алонсо в детайли

Колата на Алонсо в детайли

113
0

Графики: Renault F1

С определено предимство на Рено започна новият сезон във Формула 1 и през тази година. Шампионите победиха в Малайзия и Бахрейн, демонстрирайки отлична скорост и стабилност.

След 14 000 км тестове през зимата новият болид R26 на Фернандо Алонсо и Джанкарло Фисикела се оказва наистина по-добър и от миналогодишния. С 200 к.с. по-малка мощност той направи квалификационни обиколки по-слаби само с 1 сек отпреди година на дългите над 5 км трасета в Залива и Южна Азия.

Бързата съботна обиколка на испанеца в Малайзия през 2005 г. бе за 1:32.582 мин, а тази на Фисико през 2006 г. – за 1:33.623 мин!

При стойности на един тур от порядъка на 92-93 секунди това означава, че колата изостава не с 20%, колкото е спадът в мощността, а едва с една шестнадесета от тази стойност!

Да, вярно е, че гумите се сменят, но и аеродинамиката се промени неблагоприятно с повдигането на дефлекторите на 5 см над пода.

И въпреки това най-бързата обиколка на Алонсо в бягането на Сепанг бе дори с няколко десети по-добра от тази на Кими Райконен отпреди година – 1:34.803 за Фернандо срещу 1:35.483 на финландеца от миналия сезон.

Благодарение на пресофиса на тима надникваме в детайлите и търсим обясненията за тази наистина феноменална скорост.

Аеродинамика

Още на представянето на колата в Монте Карло главният дизайнер на шасито Робърт Бел откровено заяви пред нас, че в аеродинамично отношение автомобилът е подобрен значително, а това е от решаващо значение през новия сезон с намалената мощност на моторите.

Англичанинът разкри, че колата, която вече вървеше в тестовете, на практика е само с 50% от променените детайли в пакета между последното състезание за 2005 и първото за 2006 г.

После се появиха новото предно крило и окончателният вид на задното, което за разлика отпреди година вече е на пилон в средата. Така се освобождават долните предни носещи елементи само за изчистване на потоците от въздух зад кокпита и над дефлекторите.

Самото вдлъбване на задното крило изтегля по-ефективно потоците около тръбата за въздух и подобри ефективността на струята около крилото.

Площта на радиаторите бе намалена с …

Шаси

В голяма степен шасито и общата му философия са продължение на успешния R25 отпреди година. Междуосието остана непроменено въпреки по-късия двигател V8. Новата 7-степенна скоростна кутия компенсира скъсяването на мотора, а резервоарът запазва дължината си независимо от различния си обем според пистата.

Трансмисията всъщност стана по-дълга, с една предавка повече, за да може по-добре да се използва най-вече въртящият момент на агрегата, който при V8 e кът, особено в средните режими.

Корпусът от титан сега е с по-голяма стабилност на усукване от порядъка на няколко процента, което е важно за самите свойства на цялото шаси, защото скоростната кутия на практика е част от него.

Лимитираният като тегло двигател тежи почти колкото мотора от 2005-а и отново запази по-изнесения назад център на тежестта на колата спрямо другите. Все пак обаче ….

Окачване

Като принципи и тук концепциите от 2005 г. са запазени на двата моста. Рено използва ротационни амортисьори на предната ос и стандартни върху скоростната кутия отзад. Към тях е монтиран и трети стабилизиращ амортисьор. Самата им работа е усъвършенствана, като е променено захващането на задните амортисьори върху скоростната кутия (по-отдалечено) и това позволява по-дълъг ход на щангите. Важно е и това, че сега пренастройването на твърдостта в амортисьорите е по-бързо.

При новия формат на квалификацията това е решаващ фактор.

Що се отнася до общото пътно поведение и двамата пилоти са единодушни, че R26 се …

Електроника

Един от най-силните аспекти в работата на Рено продължава да е електрониката. Много процесори следят и управляват работата на автомобила, като този сезон от особено значение е управлението на двигателя. Прочутият Тад Чапски, електронният гуру на Рено, обясни, че като хардуер всичко в колата е идентично с R25, но софтуерът е напълно нов, като забраната за промяна дължината на входните колектори и другите…

Двигател

Въпреки че е напълно нов и като архитектура, моторът на Рено се справя чудесно до този момент като характеристики и като издръжливост. Алонсо иска още малко мощност, но французите заложиха традиционно първо на стабилността и добрата гъвкавост.

Според Боб Бел агрегатът, който за първи път при Рено е под 90 градуса, е много по-близък до миналогодишния V10, отколкото до който и да е друг аналог. Моторът вече работи в дълги серии над 19 500 оборота, което гарантира средна мощност за момента в падока. Тя обаче е съчетана великолепно с работата на шасито и гумите…

Цялата статия в бр. 80, април 2006 г. на сп. Club F1