Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Колите в F1 трябва да станат по-леки, смята Рос Браун

Колите в F1 трябва да станат по-леки, смята Рос Браун

53
0
Барселона,Каталуня,тестове

Отговорникът по спортните въпроси във Формула 1 Рос Браун смята, че в бъдеще колите в Гран при трябва да станат значително по-леки в бъдеще.

Тази година заради внедряването на защитния елемент halo минималното задължително тегло на автомобилите бе увеличено от 728 на 733 г. По-този начин скоростта им се забавя с близо 0.2 сек средно на обиколка.

За последните 8-9 години теглото нарасна с повече от 100 кг, като това бе наложено от една страна заради задвижващите системи с две хибридни системи и батерия, въведени от 2014 г., а от друга страна от желанието на шефовете на F1 по-тежките пилоти да са по-малко ощетени при по-високи нива на общото тегло на автомобилите.

Според техническия директор на Уилямс Пади Лоу с увеличаването на теглото колите от Гран при започват да приличат повече на тези от шампионатите за издръжливост, отколкото на такива за спринтови състезания. А силните времена за обиколка се дължат на голямата мощност от около 1000 конски сили и огромната притискаща сила.

Браун също смята, че болидите трябва да станат по-леки. „Теглото им ще бъде намалено, каза Рос пред Auto Motor und Sport. – Колкото по-тежки са те, толкова повече износват гумите и консумират гориво. С оглед на хибридната технология, е нереалистично да се върнем към 500 кг, но в момента сме на 733 кг, което е твърде много.“